Witam
Może to pytanie nie do końca będzie związane z php i tyczyć się działu, w jakim to umieściłem, ale z jednej strony nie wiedziałem gdzie to pytanie zadać, a z drugiej strony chciałem zapytać bardziej doświadczonych osób związanych z tematem php.
Powiedzcie, w czym jest napisana nasza-klasa.pl ? Czy to język php? W zasadzie nie wnikałem w szczegóły i nie analizowałem zbytnio tego serwisu nie mam tam konta tylko widząc czasami działanie strony od frontu.
Jeśli to php to jak zostały pisane skrypty, że najeżdżając na jakieś menu np. Profil wyświetla się link w przeglądarce nasza-klasa.pl/profile/Edit
Jak to zrobiono, że nie ma tam tych dziwnych adresów url www.naszaklasa.pl/profile/index.php?id=1020 itd. z całą kombinacją znaków charakterystycznych dla php?
Da się w prosty sposób uzyskać coś podobnego w projektach php? Na pewno tak można przecież tworzyć reguły zamiany linków na bardziej przyjazne itd. czy wykorzystując pewne moduły serwera itd., ale podoba mi się ta konstrukcja linków w naszej-klasie i chciałbym uzyskać więcej informacji jak np. zakodzić formularz i przypisać zdarzenie do BUTTONA, aby po najechaniu na przycisk nie pokazywał się link w przeglądarce www.moj-serwis.pl/rejestracja/rejestruj.php ale np. tylko cos takiego www.moj-serwsi.pl/rejestracja
Chyba, że to może się tworzy w ten sposób, że w każdym katalogu skrypt do wykonania nazywa się, jako index, który automatycznie jest rozpoznawany i wywoływany.
Możecie się podzielić informacjami na temat tej naszej-klasy i sposobu tworzenia tych przyjaznych linków?