Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Edytowanie rekordów MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CodeRiPPer
Witam,
Przeparaszam za kolejny temat tego typu, ale po poprawkach korzystających z poprzednich tematów nic nie osiągnąłem... :/

Prubuję od kilku dni napisać skrypt edytujący rekordy pobierane z bazy. Wszystko jest dobrze, zmieniam wartosci w formularzu, wciskam button, pojawia się komunikat, że uaktualniono. Jednak nadal wartości są takie same jak przed edycją. Czy mógłby ktoś z Was napisać co mam poprawić, aby skrypt zaczął działać poprawnie?

1. include(\"config.php\");
  2.  
  3. $db = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpassword);
  4. mysql_select_db($dbdatabase, $db);
  5.  
  6. if ($_GET['id']>0) {
  7.  
  8. if($_POST['submit']) {
  9. $query = \"UPDATE oferty SET nazwa = \" . $_POST['nazwa'] . \", opis = \" . $_POST['opis'] . \"WHERE id = \" . $_GET['id'] . \";\";
  10. $wynik = mysql_query($query);
  11. echo \"Uaktulniono.
  12. \";
  13. }
  14. else {
  15. $itemsql = \"SELECT * FROM oferty WHERE id = \" . $_GET['id'] . \";\";
  16. $itemresult = mysql_query($itemsql);
  17. $itemrow = mysql_fetch_assoc($itemresult);
  18.  
  19. echo \"Nazwa oferty:
patryczakowy
formularzem nie przesyłasz $_GET['id']
zmień
  1. <?php
  2. <form method='POST' action="?id=".$itemrow['id']."">
  3. //lub
  4. ?>
CodeRiPPer
Cytat(patryczakowy @ 3.08.2009, 19:18:13 ) *
formularzem nie przesyłasz $_GET['id']
zmień
  1. <?php
  2. <form method='POST' action="?id=".$itemrow['id']."">
  3. //lub
  4. ?>

Niestety nie działa. sciana.gif
Proszę o dalsze porady.
BTW.
Do strony edytującej nie dochodzi się bezpośrednio. Pomyślałem o instrukcji switch biggrin.gif. Link do edycji pozycji jest taki: http://localhost/sites/proba/index.php?action=edit&id=1
Quider
zastosuj w zapytaniu cudzyslowy i apostroft bo z tego co tam zauwazylem to masz 2 sredniki... ;p i ci sie w ogole wszystko pogmatwalo.
gakusei
dodaj po mysql_query($query)

or die(mysql_error()) zobaczysz błąd jeżeli taki sie pojawia na poziomie zapytania sql

i rzeczywiscie pokasuj te ;
CodeRiPPer
znowu problemy z internetem :/ przez kilka dni nie mialem dostepu do neta...

Dzięki Quider, nie pomyślałem o dodaniu apostrofów... Nie wiem dlaczego miałbym usuwać ;questionmark.gif Skrypt działa, wiedziałem, że na forum.php.pl ktoś pomoże winksmiley.jpg
gakusei
Cytat(CodeRiPPer @ 9.08.2009, 16:29:19 ) *
Nie wiem dlaczego miałbym usuwać ;questionmark.gif

1. $query = \"UPDATE oferty SET nazwa = \" . $_POST['nazwa'] . \", opis = \" . $_POST['opis'] . \"WHERE id = \" . $_GET['id'] . \[b]";\";[/b]

2 są
CodeRiPPer
Tak, są 2.
Gdy usuwam ; to PHP Designer 2008 (w nim piszę) wywala error oraz skrypt nie chce uruchomić się poprawnie w jakiejkolwiek przeglądarce... więc nie widze powodu do zmian
motylo
Jest dobrze z tymi średnikami. Jeden kończy linię w PHP drugi kończy zapytanie w SQL (jest ujęty w podwójny apostrof).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.