Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przepisanie tablic POST do GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
deejay4net
Witam potrzebuję szybkiej odpowiedzi, ponieważ mimo że zajmuję się tym długo to nie ze wszystkim jestem na bieżąco.
Czy Przypisanie tablic GET do POST i odwrotnie jest prawidłowe, czy idą za tym jakieś konsekwencje?

Pzdr.
Fifi209
Chyba nie, nigdy się nad tym nie zastanawiałem bo kto by to robił?
Czemu chcesz to zrobić? biggrin.gif
deejay4net
Ponieważ zazwyczaj opieram aplikacje na switch'ach , i np wyświetlenie jakiegoś panelu to jeden switch, linki zwykłe czyli GET jest prostsze , i później zapisanie jakichś danych to już POST ale jeśli wszystko odbywa się w jednym pliku to kolejny switch dla postów. Idąc tym śladem łatwiejsza jest jakaś walidacja (na potrzeby odpowiedniej strony) tej tablicy niż kolejny switch zajmujący 10 razy tyle miejsca smile.gif Mam nadzieje że w miarę jasno opisałem aaevil.gif ogólnie chcę zaoszczędzić miejsca i uprościć kod smile.gif
Fifi209
Ogólnie nie uprościsz kodu w ten sposób. Podaj jakiś kod dla przykładu, abym mógł sobie wyobrazić zasadę działania Twojego "systemu".
batman
Może to Ci pomoże - $_REQUEST.
deejay4net
Ok przykład... switch... Opcja "users" i zagnieżdżony switch. "add","edit","delete","default/list", add czyli dodanie i edit/ edycja wykonywane jest przez wyslanie zmiennych post natomiast element delete i list za pomoca get.. tutaj jest tpo w jednym switchu poniewaz obojetnie czy strona zostanie wywolana przez GET czy przez POST wykona sie switch na POST'ach dzieki temu klikajac w link index.php?mode=users&function=edit wysiwietli sie formularz edycji usera.. po wyslaniu wystaczy dodac kolejna opcje update np ktora zapisze dane zamiast kolejnego switch w nim mode=users itd.. czyli zamiast calego switcha mamy jedno case.. Nie prawda?
Fifi209
Cytat(batman @ 10.08.2009, 12:47:22 ) *

Cytat(deejay4net @ 10.08.2009, 12:59:30 ) *
Ok przykład... switch... Opcja "users" i zagnieżdżony switch. "add","edit","delete","default/list", add czyli dodanie i edit/ edycja wykonywane jest przez wyslanie zmiennych post natomiast element delete i list za pomoca get.. tutaj jest tpo w jednym switchu poniewaz obojetnie czy strona zostanie wywolana przez GET czy przez POST wykona sie switch na POST'ach dzieki temu klikajac w link index.php?mode=users&function=edit wysiwietli sie formularz edycji usera.. po wyslaniu wystaczy dodac kolejna opcje update np ktora zapisze dane zamiast kolejnego switch w nim mode=users itd.. czyli zamiast calego switcha mamy jedno case.. Nie prawda?

To przecież batman napisał wyraźnie. Wszystko masz w request.
deejay4net
Cytat(batman @ 10.08.2009, 13:47:22 ) *

no jakby to określić.. to to samo co ja już zrobiłem tylko napisane inną czcionką smile.gif
Fifi209
Skoro tak to nie pozostaje mi nic innego tylko zaproponowanie użycia (przynajmniej tymczasowego) register_globals (trzeba uważać na to + będzie usunięte w php 6)
batman
~deejay4net Przecież w tablicy $_REQUEST są zmienne i post i get. Jeśli nie o to Ci chodziło, to na prawdę nie rozumiem Twojego problemu.
deejay4net
Cytat(batman @ 10.08.2009, 14:22:30 ) *
~deejay4net Przecież w tablicy $_REQUEST są zmienne i post i get. Jeśli nie o to Ci chodziło, to na prawdę nie rozumiem Twojego problemu.

no są są.. przecież napisałem że o to mi chodziło tylko inaczej to opisałem.. Ogólnie pytałem o to czy jest to poprawne smile.gif bo jeśli nawet komplikuję tym sobie życie to robię to dobrze ;D pzdr. aaevil.gif
batman
Cytat(deejay4net @ 10.08.2009, 14:37:57 ) *
no są są.. przecież napisałem że o to mi chodziło tylko inaczej to opisałem.. Ogólnie pytałem o to czy jest to poprawne smile.gif bo jeśli nawet komplikuję tym sobie życie to robię to dobrze ;D pzdr. aaevil.gif

No to się dogadaliśmy winksmiley.jpg

Sam mechanizm można nazwać poprawnym. Jednak na dłuższą metę, edycja takich switch-ów wydaje się być męcząca. Zawsze możesz trzymać konkretne elementy w osobnych plikach i dołączać je z automatu. Np odbierasz request mode=users&function=edit, to dołączasz plik edit.php znajdujący się w katalogu users. Takie rozwiązanie znacznie odchudzi pliki ze switch-ami.
deejay4net
Cytat(batman @ 10.08.2009, 14:49:47 ) *
No to się dogadaliśmy winksmiley.jpg

Sam mechanizm można nazwać poprawnym. Jednak na dłuższą metę, edycja takich switch-ów wydaje się być męcząca. Zawsze możesz trzymać konkretne elementy w osobnych plikach i dołączać je z automatu. Np odbierasz request mode=users&function=edit, to dołączasz plik edit.php znajdujący się w katalogu users. Takie rozwiązanie znacznie odchudzi pliki ze switch-ami.

Jakoś nie przepadam za instrukcją include i require smile.gif
erix
To wolisz wszystko w jednym pliku trzymać? :|

Bałagan, niepotrzebny... A jeśli chodzi o wydajność, to większość serwerów korzysta z akceleratorów buforujących kod.
Robert1985
Ja nie siędzę w tym ,ale przypisujesz zawartości tablic w skrypcie co następuje już po kliknięciu submita więc wydaje mi się ,że to co robisz już z tablicami w skrypcie to twoja sprawa tylko w sumie to po co Ci coś takiego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.