Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Ilość elementów listy, a czas generowania sie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
acro6
Witam

Mam problem, z którym nie bardzo moge sobie poradzić. Mianowicie, mam stronę z moim planem dziennym w postaci formularza. Zakłada on, że w każdym z wierszy formularza wybieram firmę, z która się kontaktuję. Wyboru dokonuje się z listy rozwijalnej <select>. Lista firm zaciągana jest z bazy mysql (tylko nazwa firmy).
Rekordów w tabeli jest około 6000.
Teraz jak mam w moim formularzu 10 wierszy, gdzie 10 razy wybieram firmę, to cała strona łąduje mi się dość długo.
W pierwszym wariancie lista zaciągała mi sie z bazy z każdym wierszem, co było głupotą. Później zrobiłem jednokrotne zaciągnięcie wszytskich nazw firm i zapisanie ich w tablicy, która była wykorzystywana 10 razy na jednej stronie. NIestety generowanie strony trwało nadal dość długo około 10 sek dla 10 - 15 wierszy formularza.

Czy ktoś ma jakis pomysł jak usprawnić czas generowania się strony?
Myślałem o preselekcji litery alfabetu, tak , żeby wczytywały sie w danym wierszu tylko firmy na daną literę, ale nie bardzo wiem jak przesłac zmienne z JS do PHP nie odświeżając strony.

Dla mnie najlepiej jakby wczytywały sie wsyztskie nazwy z bazy na raz, ale jak najszybciej.

Pozdrawiam
Acro
Fifi209
Cache dla wyników zwróconych z mysql nie wystarczy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.