Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phonnix
Witam.
Zacznijmy od tego, że używam jQuery.
Chcę napisać skrypt logowanie w którym po podaniu poprawnego loginu i hasła wyświetla diva #zalogowany, a kiedy złego wyświetla diva #logowani.
Z góry dziękuje.
Spawnm
I co w związku z tym?
Coś nie wychodzi ?

Pokaż jak próbowałeś .
Fifi209
Proste, przesyłasz dane ajaxem do skryptu php, który zwróci odpowiednią wartość. winksmiley.jpg
phonnix
Wysyłałem formularz a następnie w php sprawdzałem i jeśli hasło i login się zgadzały to wyświetlałem tego diva echiem, ale chce żeby był on wyświetlany za pomocą Ajaxa, żeby zwracało jakąś wartość i późnij na jej podstawie wykonywano czynność np zwraca 'zalogowało' i wyświetla diva po zalogowaniu a jak 'nie zalogowało' to wyświetla diva z panelem logowania.
tiraeth
No to jeśli chcesz AJAX-em, to użyj:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $.post(url,data,callback);
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Wysyłasz formularz logowania ajaxem, tam logujesz człowieka, ustawiasz cookies i zwracasz odpowiednią treść do diva. W funkcji callback wyświetlasz diva z treścią, ustawiasz timeout na np. 10 sekund, po tym czasie wygaszasz diva i przeładowujesz stronę (żeby np. opcje dla zalogowanego były już widoczne). Jeśli logowanie nie powiodło się, możesz zwrócić np. "NOT_LOGGED", odczytać to z parametru funkcji callback (który jest właśnie tym, co wyświetli moduł logowania) i ponownie wyświetlić formularz logowania.

A jak to na kod przenieść? Najlepiej starannie, czytając dokumentację jQuery i eksperymentując.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.