Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL]IIS pula aplikacji i błąd MSSQL "A network-related..."
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
johnyjj2
Witam!

Mam aplikację webową stworzoną dla MSSQL i IIS. Są dwa katalogi w aplikacji - Scripts i WebSite. W Script jest plik CreateDb.sql. Potrzebuję go wykonać w celu stworzenia bazy danych. Zmieniłem w tym pliku pewną linijkę na:
CREATE DATABASE [NameOfDb] ON PRIMARY ( NAME = N'NameOfDb', FILENAME = N'F:\Inetpub\wwwroot\htdocs\WebSite\NameOfDb.mdf'
i inną część dla tego samego katalogu, ale z inną nazwą pliku (NameOfDb.ldf). Przechowuję plik CreateDb.sql w katalogu F:\Dane\NameOfProj\Scripts. Skopiowałem katalog WebSite do F:\Inetpub\wwwroot\htdocs\WebSite.

:: MSSQL ::

Zainstalowałem Microsoft SQL Server 2008 i uruchomiłem w Command Prompt:

C:\Documents and Settings\useruser>osql -Usa -Ppassword -i "F:\Data\MyApplication\Scripts\CreateDb.sql"
[SQL Server Native Client 10.0]Named Pipes Provider: Could not open a connection to SQL Server [2].
[SQL Server Native Client 10.0]Login timeout expired
[SQL Server Native Client 10.0]A network-related or instance-specific error has occured while establishing a connection to SQL Server. Server is not found of not accessible. Check if instance name is correct and if SQL Server is configured to allow remote connections. For more information see SQL Server Books Online.

Znalazłem to: http://www.mydigitallife.info/2007/10/31/e...te-connections/, niestety dotycy ta informacja Microsoft SQL Server 2005. Nie mam żadnego SQL Server Surface Configuration Area w Configuration Tools. Jak pozbyć się tego błędu SQL Server Native Client 10.0?

:: IIS ::

Wchodzę w "control Panel" -> "Administrative Tools" -> "Internet Information Services", wciskam prawy przycisk myszy na "Web Sites", ale nie widzę żadnego "Add Site", w menu "File" też nie.

Wszedłem w F:\Inetpub\wwwroot\htdocs i skopiowałme WebSite do tego katalogu (tak jak już o tym wspomniałem na początku postu). Problem jest taki, że główny plik to nie "index.html", ale "Default.aspx".

Uruchomiłem w Internet Explorerze adres 127.0.0.1. Zapytał mnie o nazwę użytkownika i hasło, podałem prawidłowo. Ale wtedy widzę "The page cannot be displayed". Może IIS nie został prawidłowo uruchomiony? Jak uruchomić IIS-a poprawnie?

W pliku pdf z dokumentacją aplikacji webowej jest napisane, że muszę "utworzyć w Internet Information Services 6.0/7.0 aplikację webową. Przypisać pulę aplikacji do aplikacji, zaleca się, żeby aplikacja miała swoją własną pulę aplikacji".

Postępuję tak jak tutaj http://technet.microsoft.com/en-us/library...585(WS.10).aspx ale gdy próbuję "xpand the local computer, right-click Application Pools, point to New, and then click Application Pool" to nie widzę żadnego "Application Pools". Są tylko: Web Sites (Default Web Site: IISHelp, ..., admin, ... htdocs [-> WebSite], phpmyadmin), Default SMTP Virtual Server (Domains, Current Sessions). Jak prawidłowo dodać pulę aplikacji?

Pozdrawiam!
jmail
robisz to na windzienie XP?

jeżeli tak to nie utwirzysz nowej aplikacji. możesz conajwyżej spróbować zrobić taką w istniejącej stronie
johnyjj2
Dzięki za odpowiedź :-)

Owszem, robię to na Windows XP Professional z Apachem, IIS-em, PHP, MSSQL. Aplikacja webowa już istnieje, kiedyś była gdzieś instalowana i działała. Dostałem po prostu plik zip z tymi dwoma katalogami i instrukcją instalacji (bardzo mało szczegółową). Próbuję teraz odpalić tą aplikację webową na serwerze. W tym celu muszę 1) uruchomić skrypt sql, który tworzy bazę i 2) stworzyć pulę aplikacji i dodać do niej zawartość jednego z tych dwóch katalogów. Niestety są pewne problemy zarówno z 1. jak i z 2., wyjaśniłem je w poprzednim poście.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.