Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Zmiana podajnika programowo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cerberpat
Witam mam pytanko jak za pomocą PHP lub JS ustalić z jakiego podajnika drukarka ma pobrać papier? w sensie mam 2 formaty papieru i rożne pliki do drukowania jedne na jeden format a pozostałe na 2 i teraz jak w kodzie ustawić z którego podajnika drukarka ma pobrać papier żeby pobrała dobry format?

Z góry wielkie dzieki za pomoc smile.gifsmile.gifsmile.gif
piotrekkr
PHP to nie program do pisania typu Word albo OpenOffice itp. i nie ma dostępu do ustawień twojej drukarki. PHP jest wykonywany po stronie serwera a ty dostajesz jedynie tekst jako odpowiedź... Można użyć JavaScript żeby kazać przeglądarce coś wydrukować ale do póki nie ustawisz wszystkiego sam w okienku drukowania i nie klikniesz ok przy drukowaniu nic się nie wydrukuje...
erix
Cytat
Witam mam pytanko jak za pomocą PHP lub JS ustalić z jakiego podajnika drukarka ma pobrać papier? w sensie mam 2 formaty papieru i rożne pliki do drukowania jedne na jeden format a pozostałe na 2 i teraz jak w kodzie ustawić z którego podajnika drukarka ma pobrać papier żeby pobrała dobry format?

Jeśli drukujesz po stronie PHP (jest to możliwe, ale tylko na drukarce dostępnej dla serwera), to możesz modyfikować ustawienia drukarki przez COM i odpowiednią kontrolkę. Są przykłady na Sieci, poszukaj.
cerberpat
A przełączenie z jednej na druga drukarke? Gdybym miał 2 drukarki to da rade przełanczać się miedzy nimi?
erix
Jeśli są one na serwerze - sprawdź, co umożliwia WSH. Przez WMI zmienisz ustawienia praktycznie wszystkiego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.