Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] PHP-Fusion - pobieranie ostatnich 5 tematów
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Woytek950
Witam. Mam problem ze skryptem pobierającym ostatnie 5 tematów z forum phpbb2, skrypt znajduje się w funkcji render_header

Kod
$substr="20"; // Ile znaków nazwy tematu ma wyswietlac 
$prefix="phpbb"; // Prefix do bazy phpBB bez _ 
$ile = 5; // Ile ostatnich tematow ma wyswietlic 

$sql=mysql_connect("localhost","...","..."); 

$result=mysql_db_query("teach_forum","SELECT `topic_id` , `topic_title` FROM `".$prefix."_topics` LIMIT 0,".$ile." ORDER BY topic_id DESC"); 

// Wyswietlamy ostatnie tematy 
while($wiersz=mysql_fetch_array($result)) 

$temat=substr($wiersz[1] ,0,$substr); 
echo '<a href="http://adres do forum/viewtopic.php?t='.$wiersz[0].'" target="_blank">'.$temat.'...</a><br />'; 

mysql_close($sql); 
KomputeromaniaK
A czy działa to z forum phpbb by przemo?

Mi to w ogóle nichce działac:

Wykakuje to:

1. '.$temat.'...
  2. '; } mysql_close($sql); ?>

thek
Przemo da się połączyć z fusionem ale trzeba kombinować z autologowaniem pomiędzy userami bazy i userami serwisu.
Wracając jednak do tematu... Nie wiem dokładnie jakie mają składnie funkcje fusiona, ale mocno mnie zastanawia ta linia:
  1. $result=mysql_db_query("teach_forum","SELECT `topic_id` , `topic_title` FROM `".$prefix."_topics` LIMIT 0,".$ile." ORDER BY topic_id DESC");

Od kiedy ORDER występuje w zapytaniu PO sekcji LIMIT? I po co tam jest ta "teach_forum" przed zapytaniem? To jakiś dodatkowy parametr występujący w Fusionie? Dziwi mnie to, bo mam jakąś starszą wersję Fusiona sprzed około pół roku na localhost i oni mają wykonywanie zapytań poprzez funkcję dbquery("zapytanie");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.