Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Zmiana wersji z 4 na 5 - będą jakieś problemy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Witam,

Aktualnie pracuję na wersji 4 MySql'a, mój provider umożliwia przejście na wersję 5 i stąd moje pytanie: czy wiadomo o jakichś problemach z takim przejściem? Czy są jakieś funkcjonalności w v.4 które zostały zlikwidowane lub zmodyfikowane w wersji 5?

ps Szukałem w Googlu ale jakoś takich informacji nie znalazłem, więc prawdopodobnie nie ma się czego obawiać, ale chcę się upewnić.
cojack
Jeżeli masz mega rozbudowane procedury, pl/sql, to może Ci coś się wyburaczyć. Jeżeli masz tabele i zwykłe zapytania w ANSI SQL, to nie ma takiej możliwości.

Poza tym: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/news-5-0-x.html
phpion
Cytat(cojack @ 20.08.2009, 11:25:49 ) *
Jeżeli masz tabele i zwykłe zapytania w ANSI SQL, to nie ma takiej możliwości.

Zdziwiłbyś się. Z tego co pamiętam to mogą (aczkolwiek nie muszą) wystąpić problemy w zapytaniach ze złączeniami tabel. Wystarczy poszukać, a znajdziesz opisy problemów np. dla osCommerce przy przejściu na MySQL 5.
cojack
A sory, tam to były błędy przy left joinach, brakowało po prostu głupich nawiasów. Ale to wina programistów osc, niestety nie wiem jak było w mysql 4 z left joinami, czy też można było robić nawiasy a im się po prostu nie chciało.
konrados
OK, dzięki.

Przechodzę więc na "piątkę" smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.