Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ereg() i preg_match(), jak tworzyc wzorce?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cros
Witam
Jak w temacie, moglby ktos podac mi link do tutoriala badz opisac mi jak tworzy sie "wzorce", "zapytania" (nie wiem jak to nazwac) w tych funkcjach?
Bardziej zalezy mi na preg_match(), poniewaz z tego co czytalem ereg() jest nie zalecane i wycofane w php6.
Przegladalem manual na php.net nt. preg_match(), wiec odsylanie mnie do tej strony mnie nie interesuje, poniewaz:

1. nie znam dobrze angielskiego
2. z tego co tam zobaczylem, to sa tylko przyklady gotowych "wzorcow", np na sprawdzanie maila, badz url'a.

Mnie interesuje np. wzorzec, w ktorym bede mogl zezwolic na znaki a-z, A-Z, 0-9, polskie znaki i spacje - to tylko przyklad, bo wiecej wzorcow potrzebuje i nie chce zawracac glowy na forach za kazdym razem jak bede potrzebowal nowego wzorca.
Dlatego nie licze na gotowe rozwiazanie, tylko na jakis poradnik (najlepiej po polsku), jak takie wzorce sie tworzy.

PS! wiem ze podobny temat jest nizej, ale tam nie do konca chodzilo o to, o co ja pytam winksmiley.jpg

EDIT: na google szukalem, ale niczego nie znalazlem, moze dlatego ze do konca nie potrafie dobrze sformulowac zapytania winksmiley.jpg
Dopiero po przeszukaniu google zarejestrowalem sie tutaj ...
kamil4u
Szukaj pod hasłem: wyrażenia regularne

Polecam: http://bedkowski.pl/a/php_regex/
cros
dzieki poczytam, wlasnie o to mi chodzilo, ale nie wiedzialem jak to nazwac ^^

EDIT:

Oj poczytalem, ale ciezki klimat z tymi wyrazeniami, musze poczytac ze 20-30 razy zeby to wzglednie pojac :/
Swoja droga czy nie ma gdzies w necie generatora tych wzorcow?
Bo z tego co widze, jakbym juz to opanowal to stworzyc generator to godzinka, moze dwie roboty smile.gif
Przydalo by mi sie takie cos, bo zanim to opanuje to troche minie, co nie znaczy ze sobie odpuszczam, wrecz przeciwnie, mam zamiar sie tego nauczyc smile.gif
Tak czy siak dzieki za pomoc!
pozdrawiam
erix
Ja znam tylko komercyjny RegexBuddy.
zegarek84
Cytat(cros @ 21.08.2009, 16:55:39 ) *
Bo z tego co widze, jakbym juz to opanowal to stworzyc generator to godzinka, moze dwie roboty smile.gif

chciałbym to zobaczyć dla niektórych wymyślnych wyrażeń regularnych ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.