Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]problem z pobraniem zmiennej z linku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hum
otóż mam znowu problem z pobraniem zmiennej z linku i przechwyceniem jej do drugiego pliku Wiem że jest sposób z sesja ALE JAK JEJ UŻYĆ TU ;// problem pojawia się przy przeładowaniu formularza otóż bowiem kiedy chcę dodać konkretny post do określonego tematu w bazie to zamiast dodać mi konkretne id tematu dodaje mi zero
o to kod
wstawiam tylko kawałek potrzebnego kodu

plik z linkami:

1. <? ob_start();
  2. mysql_connect("localhost", "root", "krasnal");
  3. mysql_select_db("strona");
  4. //linki tematów które są wyświetlane zmienna lol przechowuje id konkretnego tematu
  5. echo '<a href=post.php?lol='.$row['id_tematu'].'> '.$row['tresc'].' <a/>.<BR>';
  6. ?>

plik post.PHP wyświetla mi tylko zawartość tematów więc go tu nie wstawiałem

plik dodający post

1. <? ob_start();
  2. mysql_connect("localhost", "root", "krasnal");
  3. mysql_select_db("strona");
  4. $_SESSION['id_tematu']=$_GET['lol'];
  5. $id_tematu=$_SESSION['id_tematu'];
  6.  
  7. //w tym momencie sesja mi nie przekazuje wartości id_tematu pobranego z linku ;/
  8. $zapt="INSERT INTO `posty` ( `id_tematu` , `id_postu` , `login` , `data` , `trescc` ) VALUES('$id_tematu',' ',' ','$data','$trescc')";
  9. $zapt2=mysql_query($zapt);

formularz
  1. <form action="dodaj_post.php" method="GET">
  2. <textarea name="tresc"> </textarea>
  3. <input type="submit" name="wyslij" value="Dodaj_post" />
  4. </form>

jeśli wie ktoś jak temu zaradzić pisać:)
z góry dziękuje smile.gif

jarrod
a skąd "plik dodający post" ma wziąć $_GET['lol']? Skąd pobiera tą wartość? Gdzie powinna znajdować się ta zmienna i dlaczego jej tam nie ma?
Przeanalizuj swój kod (szczególnie formularz) a powinieneś doszukać się odpowiedzi.
hum
no dobra ale jak ja przechwycić w tym formularzu;/?? tak mi nie działa <form action="dodaj_temat.php?lol='.$_GET['lol'].'" method="GET">

questionmark.gifquestionmark.gif?
potreb
Cytat(hum @ 27.09.2009, 08:24:28 ) *
no dobra ale jak ja przechwycić w tym formularzu;/?? tak mi nie działa <form action="dodaj_temat.php?lol='.$_GET['lol'].'" method="GET">

questionmark.gif questionmark.gif ?

Zobacz źródło formularza i zobacz dlaczego zmienna lol nie działa.
Podstawy podstaw php, źle osadzasz zmienną lol, cudzysłowy a nie apostrofy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.