Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][PHP] Problem z konwersja polskich znakow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uglukha
Witam,
mam plik test.xml stworzony i zapisany w utf-8 w notepad++ . Czesc rzeczy z niego jest dodana przez php z tego watku - Temat: PHPXML SimpleXMLElement asXML i formatowanie kodu .

Problem jest taki, ze czesc polskich znakow jest normalnie zapisana "±¶óęęęę" (te recznie napisane w notepadzie++), a czesc jest w takiej formie "ś ć" itp. (te dodane z formularza). Na stronie wszystko sie dobrze wyswietla, ale chcialbym, aby w pliku .xml wszystkie znaki byly zapisane jako "±¶óóó" itd.

Poszukalem troche w google i probowalem to tak zrobic:

1. $kodowanie = file_get_contents('test.xml');
  2. $kodowanie = utf8_encode($kodowanie);
  3. echo $kodowanie;

i to powoduje dobre wyswietlanie na stronie, ale w zrodle wszystkie polskie literki zostaja zamienione na "ś" itp.

2. $kodowanie = mb_convert_encoding($kodowanie, 'UTF-8', 'HTML-ENTITIES');
  3. echo $kodowanie;

to natomiast zmienia i polskie znaki i "ś" na "?"

Nie wiem jak sie inaczej do tego zabrac, jakies wskazowki?

z gory dzieki!

aha, wszedzie mam oczywiscie:
  1. <META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; charset=utf-8">

viking
Daj adres strony. Ustaw prawidłowe kodowanie (nie, nie meta, nagłówki http).
uglukha
Nie zabardzo mam to jak podlinkowac, bo jest to czesc cmsa, ktory buduje od podstaw, i musialbym Ci dac hasla, czego nie zrobie winksmiley.jpg

Generalnie jest to mala rzecz i nie chcialo mi sie tracic czasu na szukanie, gdzie lezy problem, po prostu zastosowalem cos takiego

2. $kodowanie = str_replace('&#x15B;','¶',$kodowanie); //¶ ... i tak dla kazdej duzej i malej polskiej literki
  3. file_put_contents("test.xml", $kodowanie);

P.S. naglowek byl taki
  1. <?php
  2. header("Content-Type: text/html; charset=utf-8");
  3. ?>

P.S.2 Wiec ogolnie problem rozwiazany, chociaz chyba malo elegancko, jak ktos ma jakies sugestie, z checia poczytam i sie czegos nowego naucze smile.gif
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.