Witam.
Ostatnio postanowiłem wgłębić się w tematykę OOP. Trochę już umiem, może i tyle, żeby spróbować coś napisać większego, typu księga gości (o ile to można nazwać czymś większym ;P).
Mam kilka pytań.
1. Jak rozmieszczać pliki na serwerze? W jakich folderach? Tak sobie obmyśliłem żeby było mniej więcej tak:
/public_html/index.php
/public_html/naglowek.php
/public_html/stopka.php
itd.
/public_html/class/class.mysql.php
/public_html/class/class.ksiega.php
ew. itd.
W plikach w katalogu głównym bym wywoływał w bloku try { } obiekty.
2. I tu właśnie. Czy wszystkie metody w klasie, mające new Exception (wyjątek) mają być definiowane w bloku try { }? Jeżeli tak to praktycznie cała strona będzie w bloku try bo wszędzie się może zdarzyć np. puste pole, taki nick istnieje, i inne wyjątki.
3. Nie chcę również obsługiwać różnych baz danych. Tylko MySQL. Aż takiej uniwersalności skryptu nie chcę. Z jednego powodu - nie umiem czegoś takiego napisać a w polskim internecie niestety nie ma dobrych materiałów na ten temat. Nauczę się z czasem.
4. Od razu pragnę zaznaczyć że nie interesują mnie CHWILOWO gotowe wzory projektowe z internetu, które już ktoś zrobił, do których trzeba się koniecznie stosować. Ta strona jest na mój własny użytek i nie ma potrzeby żeby była tak jak ktoś sobie napisał, że ma być. Mam nadzieję że wiecie o co chodzi.
Jeżeli macie jakieś dodatkowe rady to z chęcią wysłucham. Pozdrawiam i dziękuję.