Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Allegro - pobieranie aukcji z wczoraj
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phpion
Witam,
czy orientuje się ktoś czy jest możliwe pobranie na Allegro listy aukcji (konkretnie: licytacji, zakupów), w których ktoś w dniu poprzednim w stosunku do obecnego zakupił towar? Przykładowo: uruchamiam skrypt dzisiaj i chcę otrzymać listę aukcji, na których ktoś wczoraj dokonał zakupu. Czy jest to możliwe z poziomu API? Może bezpośrednio z poziomu wyszukiwarki?
Pozdrawiam,
pion
wNogachSpisz
Nie wiem jak z allegro API, ale jeśli nie to, to pozostaje... założyć bota na dział "kończące się", wtedy po jednym dniu działania takiego bota będziesz już miał sprawną aplikacje.

Drugie wyjście to skakanie po ID aukcji, wiadomo że każda kolejna wystawiona aukcja dostane ID następne w kolejności, co ciekawe, najwięcej aukcji wystawia się na Slovacji biggrin.gif

Z poziomu wyszukiwarki... tej na allegro czy google?
phpion
Pomysł z kończącymi się aukcjami jest teoretycznie OK ale co w przypadku gdy "nie zdążę" wyhaczyć tam aukcji? Ktoś wystawi aukcję, po 3 minutach już będzie po aukcji (kup teraz) - wówczas jej tam nie zobaczę.

Skakanie numer po numerze - smile.gif dzięki ale raczej nie hehe.

PS: myślałem o wyszukiwarce allegrowej,
wNogachSpisz
allegrowa to nie wiem, narazie bawie sie z google, mam cos takiego:

site:allegro.pl inurl:item intext:(pią 09 paź 2009 16:56:15 CEST)

tylko niestety bierze tez czasy zlozenia oferty a nie zakonczenia aukcji :/ Nie jestem w tym zbyt dobry..

P.S

3 minuty to stanowczo za mało na cykl bota wchodzacego na konczace sie... na allegro co minute konczy sie tyle aukcji, ze multum przeleci, bot bedzie musial wywolywac strone konczace sie, co jakies... 5 sekund wtedy raczej nie przeoczysz zadnej.

Jeśli ptorzebujesz serweka pod takiego ostrego CRON'a to zagadaj na PW biggrin.gif

P.S.2

W allegroAPI nie widze nic co by moglo pomoc.

phpion
Dzięki za pomoc i całkiem niezły pomysł. Na razie najsensowniejsze wydaje mi się:

site:allegro.pl inurl:item intext:("nie 18 paź 2009")

Pytanie tylko: co jeśli google nie zdąży zindeksować danej aukcji? Wtedy porażka.
wNogachSpisz
zatem połącz 3 techniki:

google
kończące się
po ID (nie rozumiem co w tej Ci się nie podoba, poza tym ze 1M dziennie dochodzi biggrin.gif )

Nie wiem też co chcesz uzyskać, jaką aplikacje budujesz, osobiście porzyciłbym wyszystkie niepewne techniki, a "kończące się" oraz "google" są niepewne.
Bierz się za skakanie po ID, 

TIP.
Allegro nie daje limitów na ilość requestów z jednego IP, także możesz spokojnie napierdzielać smile.gif
phpion
Generalnie chodzi o prowadzenie takich jakby statystyk sprzedaży produktów. Dlatego nie mogę się ograniczać do jednego użytkownika, chodzi o globalną sprzedaż produktów. Techniki googlowe i allegrowe są faktycznie niepewne i nie dadzą miarodajnych wyników. Skakanie numer po numerze? Hmmm a na jakiej podstawie określić jakiś zakres identyfikatorów aukcji, które jest sens sprawdzać?
wNogachSpisz
Na żadnej, sprawdzasz wszystkie, około 1 milion dziennie, wykonalne.
Jeśli nie masz pod to serwerów, służe, PW.
phpion
Patrzę teraz na 1000 najnowszych aukcji i widzę dziwną rozbieżność w numerach aukcji:
http://allegro.pl/item789600013_stary_zega...iki_zestaw.html
http://allegro.pl/item789599996_naczepa_trailor_firanka.html
Obie aukcje wystawione w tym samym czasie, a mają tak dużą różnicę w identyfikatorach?

PS: a odnośnie serwera to pewnie wkrótce się odezwę i wyniucham co masz do zaoferowania.
wNogachSpisz
Wszystko jest dobrze, po prostu w jednej sekundzie wystawiono tyle aukcji biggrin.gif masz pojecie jaki biznes klepia te cwaniaczki? biggrin.gif
phpion
Dobra, mój błąd smile.gif źle na to spojrzałem hehe. Ok, czyli w jakiś sposób mogę określić górną wartość przedziału. Z dolną będzie nieco gorzej i nie bardzo mam koncepcję jak to sprytnie zrobić żeby przypadkiem nie pominąć jakiejś aukcji. Teoretycznie można schodził w dół po identyfikatorach aż do napotkania pierwszej aukcji wystawionej dawniej niż 14 dni temu (maksymalny czas trwania aukcji). Pytanie tylko czy nie ma przypadkiem sensowniejszego rozwiązania?
wNogachSpisz
Zdefiniuj mi najpierw 'przedział', w pierwszym poście pisałeś coś o "dniu poprzednim w stosunku do dzisiejszego" nie chwytam tego w całości smile.gif

Zacznij od recznie określonego najniżeszego ID, a potem wal w góre, jeśli napotkasz na wolny ID, zatrzymaj na chwile.

Hałewer, jeżeli całość ma nieprzerwanie działać, to w moim odczuciu niezbędny będzie rozproszony system na wielu serwerach, bo jedna maszynka zwyczajnie nie nadąży z pobieraniem aukcji, tak dużo się ich wystawia.

Podstatowe pytanie, to czy interesuje Cię sporządzanie statystyk od dzisiaj na zawsze, czy tylko dla statsów mały wycinek w czasie.

A może chcesz też treść aukcji zapisywać? Obrazki też? biggrin.gif

phpion
Generalnie idea jest taka by prowadzić statystyki sprzedaży, ogólnej sprzedaży. Każdego dnia chcę pobrać listę transakcji jakie zawarto dnia poprzedniego (czyli wszystkie wygrane aukcje poprzez licytacje, jako kup teraz, wszystkie możliwości z dnia poprzedniego). Jak widać nie ma na to prostej metody (pomoc Allegro na razie milczy). Pozostaje więc skakanie po identyfikatorach aukcji. W tym momencie nie ma jednak sensu lecieć od 1 do N. Należałoby więc ustalić przedział <M, N>, gdzie M to pierwsza (najstarsza) możliwa aukcja, na której możliwy był zakup w dniu wczorajszym oraz N to ostatnia (najnowsza).

Ograniczenia "czasu pracy" nie planuję więc trzeba założyć pracę przez dłuższy czas. Obawiam się więc, że samo PHP może okazać się tu lekką miną.

PS: treść aukcji i obrazki nie są tutaj istotne smile.gif
Maciasplus
Cytat(wNogachSpisz @ 19.10.2009, 19:51:54 ) *
TIP.
Allegro nie daje limitów na ilość requestów z jednego IP, także możesz spokojnie napierdzielać smile.gif

Allegro daje limity na ilość wywołań biggrin.gif z jednego IP
ja mam ten problem bo zablokowali mi serwer i nie mogę wpisac obrazka z capscha :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.