Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Niewidoczne funkcje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam takie małe pytanie odnośnie zarejestrowanej sesji i braku widoczności funkcji w danym pliku... Mam w pliku wywołanie funkcji, która znajduje się na samym końcu kodu i coś tam robi. Jeśli ja tak wywołuje to jest ok:
  1.  
  2. test();
  3.  
  4. function test(){
  5. echo "test";
  6. }
  7.  

ale ma to być coś ala CMS więc najpierw robię tam logowanie, rejestruje sesje i jesli na początku i końcu pliku mam taki kod to przy próbie wywołania funkcji wywala błąd typu:

Fatal error: Call to undefined function: test()

Pliku z logowaniem nie będę tu wrzucał bo to zaciemni obraz... Natomiast linijki, które dorzucam do pliku, gdzie ma być wywałana funkcja wyglądają mniej więcej tak:
  1. if(session_is_registered("admin")){
  2.  
  3. test();
  4.  
  5. function test(){
  6. echo "test";
  7. }
  8. }
  9. else{
  10. header("location:index.php");
  11. }

Co jest nie tak z tym kodem? Zawsze tak robiłem i było ok, a teraz naraz się to wawala:/ Robię to na krasnalowym lokalnym serwerze. Jeśli ktoś z Was widzi jakiś błąd to proszę o podpowiedź. Z góry dzięki i pozdrawiam, Ł
blade-mrn
Wyrzuć definicję funkcji przed instrukcję warunkową i będzie ok.
webdice
Najpierw jesz obiad, a potem go robisz? Zdefiniuj funkcje a następnie ją wywołaj.
lukash82
aaa no takie buty;) Kurna, nie zauważyłem tego byka;) Dzięki, pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.