Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL]Bazy PostgreSQL jaki sesn ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamillo121
Witam, otóż tak czytam już któryś artykuł z kolei i piszą , że postgreSQLma duża wytrzymałość , szczególnie przy dużych obciążeniach itd , faktycznie opłaca się w tym stawiać bazę danych ? jeszcze na do datek nie znalazłem taniego serwera w którym udostępniają to możliwość takich baz danych , więc czy jest sens ?
phpion
Zdecydowanie tak. Dlaczego? Był ostatnio poruszany podobny temat na forum - poszukaj.
A odnośnie taniego hostingu udostępniającego PostgreSQL to mogę polecić LH.pl. Niby w ofercie na stronie nie ma, a tak naprawdę jest smile.gif
kamillo121
Oki dzięki już szperam tylko , możesz powiedzieć czy ten temat to na przedszkole czy na php ?
thek
Postgresql jest innym dialektem sql, podobnie jak mssql, mysql czy oracle. Każdy nieco inaczej implementuje standardy, przez co jedne są szybsze, inne wydajniejsze czy lepiej po prostu implementują najnowsze standardy. Nie wszystkie bowiem mają dostępne wszystkie funkcje przez ten język wprowadzane o czym w pracy z nimi się przekonasz. Oprócz standardowych dla sql wprowadzają także nieraz własne rozwiązania, przez co są lepsze lub gorsze do określonych zastosowań. Mysql powyżej pewnej ilości rekordów staje się po prostu krową dość wolną i zwalnia coraz bardziej. Sam to z czasem zauważysz smile.gif Do tego Mysql dopiero od niedawna zaczął coraz bardziej zbliżać się do standardów. Wcześniej nie posiadał wielu tak prostych rzeczy jak choćby UNION czy wyzwalacze. Ale tego akurat nie musisz wiedzieć. Wystarczy że starsi znają dostatki i niedostatki winksmiley.jpg Korzystaj z najnowszych wersji wybranego i jedź według manuala do niego to unikniesz wielokrotnie bólu głowy i wkurzania się "Czemu to @#$@#$ nie działa?exclamation.gif!" winksmiley.jpg
kamillo121
Dzięki panowie , przekonaliście mnie smile.gif nawet znalazłem tutek fajny i obszerny smile.gif
THX

A np mam tutek o wersji 7.3 a nowsze to np 8.3 duze róznice są w pisaniu ?
thek
W pisaniu pewnie nie zauważysz jeśli nie zajrzysz do changeloga winksmiley.jpg Zapewne usprawnili parę rzeczy i dodali nowe funkcjonalności. Akurat Postgresa nie używam. Właściwie moje uzywanie sql ogranicza się do standardów, które działają wszędzie winksmiley.jpg Różnica byłaby w wydajności jedynie przy dużej liczbie zapytań do bazy w dużych tabelach.
kamillo121
Aha no to narazie się z pouczę z tego http://www.postgresql.org.pl/index.php?opt...l/tutorial.html bo znalazłem coś opisane i po polsku smile.gif Mój angielski jeszcze nie jest na najlepszym stopniu dlatego muszę się posiłkować polskimi ('czesto do tulu') tutkami smile.gif Piszę jak byk PostgreSQL 7.1.3 Tutorial więc to chyba to sciana.gif
cojack
Są ogromne różnice pomiędzy 7.3 a 8.3, i to już nawet w pisaniu procedur.
Dlaczego PostgreSQL a nie MySQL ? Ponieważ PostgreSQL jest bardziej przenośną platformą niż MySQL, łatwiej jest przenieść bazę danych z posgresa na mysql niż na odwrót.

Poza tym w PostgreSQL fajnie pisze się procedurki, triggerki, no i ltree. Pomiata większość implementacji tree. Skąd czerpać wiedzę nt pstgresa z manuala, najlepszy sposób.

Pozdrawiam.
kamillo121
To, że z manuala to ja wiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.