Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odwolanie do bazy danych subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mperlam
Cześć. Sprawa jest następująca: domena główna - wordpress, subdomena - strona statyczna html+php. Chciałbym aby w subdomenie ukazał się kod php sprawdzajacy czy jestem zalogowany do strony głównej. Czy jest taka możliwość?

Normalnie kod wyglada następująco:
Kod
is_user_logged_on

Czy da radę umieścić odwołanie do domeny głównej z subdomeny?
Matimor
Hmm zależy jak masz zrobione logowanie, najlepiej aby było w osobnym pliku sesja, która rozpoczyna nasze zalogowanie. Jeżeli tak masz to po prostu includuj plik logowania do domeny głównej z subdomeny winksmiley.jpg
mperlam
Domena główna to czysty Wordpress, subdomena natomiast nie posiada logowania (w zależności od tego czy jestem zalogowany do domeny uzyskuję określony dostęp w subdomenie).

Znalazłem coś takiego:

Kod
require_once '../wp-config.php';
if ( is_user_logged_in() )
{
    echo "i am logged in";
}

wp-config.php to główny plik konfiguracyjny. Gdy wchodzę na domena.pl/subdomena wszystko jest ok ale jak już wchodzę bezpośrednio na subdomenę to już nie działa...
erix
session_set_cookie_params i ustaw domenę tak, aby obowiązywała w ramach wszystkich subdomen (jest w komentarzach wskazówka).

Wtedy skrypty będą współdzieliły sesję.

A jeśli chodzi o:
Cytat
Normalnie kod wyglada następująco:

Chyba nie obejdzie się bez dołączania plików WP do tego skryptu. Najprościej byłoby sprawdzać odpowiedni klucz w tablicy sesyjnej.
mperlam
Niestety nie posiadam zbyt dużej wiedzy na temat pisania skryptów PHP więc chyba się poddam :/ Myślałem, że to troszkę prostsze biggrin.gif
erix
To jest proste, wystarczy dopisać jedną linijkę, właściwie podałem Ci jej większą zawartość. winksmiley.jpg
mperlam
Czerze mówiąc nawet teraz tego nie złożę w całość...

Z tego co widzę, subdomena i główna domena nie są ze sobą w żaden sposób powiązane. Nie wiem zatem zupełnie jak to zrobić :/ Bardzo proszę o pomoc. Nie znam się za bardzo na PHP.

Wpadłem na dość niezły pomysł. Czy da się sprawdzać obecność ciasteczek z innych stron? Na subdomenie działają mi tylko pliki pochodzące od niej.

Jeżeli jest to niemożliwe, proszę o wskazówki jak połączyć sesje lub pliki cookie domeny z subdomeną.
erix
A o czym ja pisałem? tongue.gif
mperlam
Wiem o czym pisałem i po prostu powtórzyłem możliwości. Nie umiem PHP więc proszę o pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.