Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Użycie html w pliku php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sir Roland
Witam, mam problem
Jestem początkujący i chciałem sobie na próbę, wspólnie z kolegami zrobić mały serwis. Problem taki że znamy się na html'u i trochę na grafice. Wiem że php to podstawy ale chcemy się go uczyć później. W html'u swobodnie się poruszam więc problemów większych z serwisem nie miałem do czasu gdy wrzuciłem skrypt do dodawania newsów. Wymagało to zamiany pliku html na php. Jak trzeba było tak zrobiłem więc pojawił się problem-czy są jakieś znaczyniki które pozwalają na odczytywanie html? Jeśli nie to niestety mam problem bo nie wiem co zrobić w takiej sytuacji.
Proszę mi nie mówić że bez php to się nie zabierać bo jakoś sobię poradzę, tylko potrzebuje pomocy z tym html'em w php

Z góry dziękuję i pozdrawiam
MateuszS
No html działa i z rozszerzeniem .html i .php, jedna chwała. Ale dodatkowo z .php działa kod PHP. Kod php zawarty jest pomiędzy <?php i ?> lub <? i ?>. Jeżeli chcesz korzystać z html wewnątrz kodu php, to wyświetlasz go za pomocą echo

1. echo '<center>Wyśrodkowany tekst</center>';

Quider
lub tez w sposob :
  1. <center><?=htmlspecialhars('< tongue.gif >')?>
  2. </html>

użyłem funckji htmlspecialhars tylko dla przykładu, zamiast = mozesz dac echo to jest to samo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.