Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP] przesuwanie produktów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lamcpp
witam, tworze sobie panel admina do sklepu internetowego, mam jakąś tam bazę danych produkty, zwykła najprostsza:
id nazwa
1 mydło
2 szampon
3 cośtaminnego itd.
4. costamcostam
5. bułka

i te elementy wyswietlam na stronie za pomocą funkcji mysqli_fetch_array(). Produkty wyświetlają się w takiej kolejności jakie jest ich id, czyli pierwszy produkt jaki się wyswietli to będzie mydło, później szampon itd.
Chciałbym zakodować w panelu administratora funkcjonalność zmiany kolejności (widziałem cos takiego np. w sklepach internetowych), czyli przesun w góre dany produkt, przesun w dół) tak żeby np.
przy zmianie kolejnosci dla szamponu i mydła, na stronie szampon będzie wyświetlał się jako pierwsza pozycja a mydło jako druga (czyli odwrotnie niz jest teraz). Problem jest w tym, że nie wiem jaką funkcje zastosować, albo jaki kod, abym mogł w panelu administartora zmieniać sobie kolejnosc produktów, tak by również w innej kolejnosci wyswietlały sie na stronie. Wiem że jest sortowanie itp, ale ja chciałbym np. na szytwno zmienić ze to i to ma sie wyswietlac w tej kolejnosci.
Ktoś ma jakieś pomysły jak to zrobic?
skowron-line
Dodaj sobie do bazy produktów pole pozycja i tam ustal w jakiej kolejnosci maja sie wyswietlac a w zapytanieu
  1. ORDER BY pozycja DESC / ASC

Żadna filozofia napewno dasz radę.
lamcpp
rzeczywiście, takie proste, a jednak nie wpadłem na to.
Dzięki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.