Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy jest cos lepszego (szybszego, bardziej czytelnego) niz Markdown?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nowy_pehapowiec
Czy jest lepszy sposób na formatowanie tekstów w bazie danych? Czyli podgląd i edycja poprzez textarea, zawartość przed wyświetleniem na stronie przerabiana w locie na html. Dopiero poznaje Markdown i mi się podoba, nie wiem co prawda czy może działać w druga stronę, to znaczy konwertować z htmla?
Jeszcze odnośnie bbcode, czy znacie jakiś darmowy i prosty edytor do wstawienia na stronę w którym da się wyklinać <hY>, <p>?

pozdro
piotr94
ja osobiście korzystam z TINY MCE ( http://tinymce.moxiecode.com/ ), nakładki na textarea, która formatuje zawartość textarea jak WYSIWYG i potem taki sformatowany html wrzucam do bazy. Co do wyświetlania w treści strony zero problemów, jak chcesz edytować to wprowadzasz skryptem php kod html odczytany z bazy do textarea, i TINY MCE sam go rozpracowywuje i daje możliwość pełnej edycji ;-)

to na prawdę potężne narzędzie do formatowania tekstów w formularzach na stronach www
nowy_pehapowiec
Mógłbyś troszkę przybliżyć jak używasz tego edytora? Rozumiem, że w bazie trzymasz już gotowy kod html? Czy w tym edytorze TinyMCE można wstawiać paragrafy i nagłówki, bo widzę, że ma tylko takie officowe funkcji, nie widziałem ikonek znaczników html.questionmark.gif

pozdro
Riklaunim
Do Markdowna i Textarea jest http://markitup.jaysalvat.com/home/ smile.gif
piotr94
szczerze to nie wiem jak w najnowszym TINY MCE jest ze stylami...
ja używam wersji z przed potopu, tam ustawiasz na początku konfigurację i tam definiujesz jakie funkcje mają się wyświetlać w edytorze. W mojej wersji są paragrafy i headery kilku stopni jako lista rozwijana
Zyx
Do Markdowna jest kupa ciekawych rzeczy, np. podgląd na żywo w trakcie edycji przez przeglądarkę:

http://attacklab.net/showdown/

Jestem przeciwnikiem stosowania czystego HTML-a. Edytory WYSIWYG są zawodne, stosunkowo często się plączą i generują straszny syf w kodzie wyjściowym. Ponadto jest problem z rozszerzaniem ich o jakieś specyficzne, bardziej zaawansowane rzeczy, jak np. kolorowanie składni kodu. Popatrz sobie na serwis EIOBA, gdzie stosowany jest właśnie edytor WYSIWYG i jest z nim więcej problemów, niż pożytku, a ludzie od miesięcy się nie mogą doprosić o choćby minimalne wsparcie dla wyświetlania listingów kodów w artykułach.
nowy_pehapowiec
Jeszcze muszę dopytać, czy jakiś system znaczników Markdown albo coś podobnego pozwala na łatwiejsze wstawianie tabelek?

Słuchajcie głupia sprawa ale nie potrafię podpiąć tego żądnego z tych edytorów sad.gif
Bardziej mi pasuje Markitup - jest prostszy bez zbędnych dodatków. Ale zupełnie nie potrafię go podpiąć na stronę. W ogóle to chciałem go zamontować jako dwa pola, tak jak na stronie domowej: jedno z wpisywanym kodem, drugie z podglądem wyniku.

A w ogóle jak porównujecie Markdown i Textile (bo to chyba najwygodniejsze systemy znaczników)? Co się lepiej sprawdza na dłuższą metę?

pozdro

PS
da się przejść od kodu html do textile albo markdown?

Jeszcze zapomniałem spytać jak wstawiać znaki specjalne w markdown? Czyli jak w tekście wstawić np myślnik, który ma być myślnikiem a nie elementem listy?
Riklaunim
Markdown nie jest zastępstwem HTMLa - to formatowanie plików tekstowych, które można przerobić na proste formatowanie HTML. "Podpięcie" markitup to żadna filozofia. W jednym z plików JS ma ścieżkę/URL do pliku php, któremu wysyła POSTem tekst do wyświetlenia - ten plik powinien odebrać dane z POSTa i je sparsować PHPowym parserem markdown i wyświetlić HTML.

A najprostsze rozwiązanie to (X)HTML, czysty i dobrze ostylowany. Wszystkie protezy jak Markdown, textile, składnie wiki są i zawsze będą jego ograniczoną wersją i jeżeli chcesz więcej - odpuść je winksmiley.jpg Poza tym większość użytkowników nie zna/nie rozumie takich składni (poza BBCode)
nowy_pehapowiec
No ale jak sobie wyobrażasz edytowanie i formatowanie 200 artykułów w czystym html? Samo zrobienie listy trwa bardzo dużo. Nie wiem jak inaczej niż uproszczonym systemem znaczników można to zrobić? Wydaje mi się, że Markdown jest do tego idealny. Ale może się mylę? Co innego proponujesz?

No i co z tymi znakami specjalnymi, co zrobić, żeby mogły pojawić się w tekście?

Przejrzałem trochę google i wychodzi na to, że Markdown jest dużo popularniejszy niż Textile. Ale składnia jednego i drugiego wydaje się dawac te same możliwości, w czym zatem wyższość Markdowna nad Textile?

pozdro
Riklaunim
Po to stworzono X/HTML żeby formatować tekst i inne dane na stronach internetowych. Markdown i inne alternatywne systemy znaczników są albo zbyt uproszczone, albo posiadają mało poręczną składnię. Operowanie podstawowymi tagami X/HTML nie jest trudne, ani nie wymaga nauki nowego systemu znaczników.
Zyx
Pozwolę się nie zgodzić z powyższym stwierdzeniem. Akurat tak się składa, że na swoim blogu używam tych "podstawowych" tagów i nie uważam, by ręczne klepanie <p> i </p>, nie mówiąc już o robieniu list, do najwygodniejszych należało. Pomyłki, że zaczęło się robić listę UL, a zakończyło OL, nie należą do sfery fantastyki. Kilka podstawowych opcji formatowania już dawno zastąpiłem sobie przez jakieś inne oznaczenia typowe dla systemów wiki. Ponadto życzę powodzenia przy "operowaniu podstawowymi tagami", gdy trzeba zrobić np. kolorowanie składni kodu. Problem z HTML-em leży w rozwlekłości oraz w semantyce. Istnieją grupy znaczników, które oferują zbliżoną (podkreślam, że napisałem "zbliżoną", a nie "identyczną", by ktoś mi zaraz tu nie wyskoczył, że głupoty piszę) funkcjonalność (STRONG i cool.gif i trzeba wiedzieć, który z nich jest przewidziany do użycia i prawidłowo ostylowany. Czy ktoś może racjonalnie wytłumaczyć, dlaczego część ustawień formatowania wykonywana jest poprzez specjalne znaczniki, a część da się skonfigurować jedynie w CSS-ie? Może i HTML-a nie trzeba się uczyć, ale wpierw trzeba zajrzeć do CSS-a i dokumentacji, której najczęściej nie ma, by dowiedzieć się, jakie znaczniki i w jakich postaciach autor szaty graficznej przewidział do poprawnego formatowania tekstu. Siąść, wpisać pierwszy lepszy tekst i rozwalić zamysł typograficzny autora to każdy człowiek potrafi.
nowy_pehapowiec
Zgadzam się w pełni z Zyx.

Wstawianie znaczników paragrafów, czy wyróżnień jeszcze by jakoś przeszło. Ale listy czy tabele są koszmarem html. Czas, który trzeba poświęcić na wstawienie znaczników dla skopiowanego skądś tekstu jest często większy niż samo napisanie tego tekstu. A pyzatym cześć znaczników html jest źle pomyślana. Jeśli w wielu innych syste4mach znaczników można wiersze w tabeli pisać jako:
komórka1 znacznik_rozdzielający_komórki komórka2 znacznik_rozdzielający_komórki komórka3 znacznik_kończący_wiersz
na przykład
komórka1 & komórka2 & komórka3 \\

To czemu u licha w html trzeba wpisać 10razy więcej znaków, żeby uzyskać ten sam efekt? Nie wiem. Dlatego wybrałem Markdown Extra i szczerze go polecam.

PS

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak podłączyć Showdown do formularza? Albo coś innego co automatycznie konwertuje tekst na Markdown Extra questionmark.gif?
Z javascript jestem noga i nie udaje mi się tego zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.