Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Navigation: Menu po sciezce do aktywnego elementu z sąsiednimi elementami dla wszystkich poziomów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
MarcinTryka
Mam taką strturę:

StronaA
StronaB
StronaB_1
StronaB_2
StronaB_2_x
StronaB_2_y
StronaB_2_z
StronaB_3
StronaC

Załóżmy że wchodzę na stronę "StronaB_2"

Po pierwsze chciałbym mieć w menu wszustkie strony obok StronaB_2 (-B_1, B_3).
Po drugie chciałbym mieć całą ścieżkę od głównej kategorii wraz z sąsiednimi elementami.
Po trzecie chciałbym mieć rozwinięte wszyskich potomków.

Chodzi o to że wchodzę na główną stronę to mam tylko najwyższe menu. Klikam na jedną z tych stron to w menu "rozwija się" dodatkowo lista podstron tej strony. Jak wybieram jakąś podstrone to mam to co miałem + lista podpodstron tej podstrony smile.gif Jakich opcji użyć? Próbowałem ->setOnlyActiveBranch(true)->setRenderParents(), ale gubi mi kategorie sąsiadujące z nadrzędnymi i obcina główne kategorie jeśli tylko aktywna kategoria ma podkategorie. Nie wiem jak to zrobic. Jak zamotałem za bardzo, to mogę spróbować znaleźć jakiś przykład smile.gif
seth-kk
skoro maja byc sasiednie podkategorie to dlaczego uzywasz setOnlyActiveBranch()?
tutaj znajdziesz wiecej szczegolow
MarcinTryka
Bo jak nie użyję tego to rozwijają mi się podkategorie sąsiednich kategorii i robi mi się drzewo całej strony, a nie intuicyjne dynamiczne menu.
Dokumentację przeczytałem. Nie znalazłem tam takiej możliwości, ale zanim zacznę sam pisać kompletny helper chciałem zapytać, byćmoże jakoś się da :/

Może ciężko się wczytać w te moje wypociny, dlatego pokazuję dość rozbudowany przykład menu na którym widać o co chodzi:

seth-kk
html bylby lepszy gdyz "rozwija sie" pozostawia sporo niedomowien
moznaby przy pierwszym uzyciu $this->navigation()->menu() wyciagnac 2 pierwsze poziomy (minDepth, maxDepth) a w drugim trzeci poziom (setOnlyActiveBranch)
jesli ma to byc jeden zagniezdzony <ul /> to standardowy View_Helper_Navigation_Menu nie da rady
MarcinTryka
Ok, czyli trzeba coś swojego (ewentualnie dziedziczącego po tym helperze)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.