Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Menu strony - zmienna jako pomocnik wyboru tekstu w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
leewang
Witam

Dopiero zaczynam pisać strony w PHP i mam pewien problem, mianowicie napisałem stronkę na tabelach i chciałem zrobić tak żeby za pomocą zmiennej action strona sama wybierała co ma wyświetlać w tabeli głównej.

Tzn mam np:

Jakieś tabelki z menu itp
  1. <area shape="rect" coords="43,103,108,116" href="index.php?action=ofirmie">
  2. <area shape="rect" coords="137,103,198,116" href="index.php?action=oferta">
  3. <area shape="rect" coords="225,103,271,116" href="index.php?action=news">

Potem jest tabela główna w której chce wyswietlac dany tekst np po kliknieciu na przycisk "o firmie" zmienna przyjmuje wartosc ofirmie i idzie do ofirmie.php i w tej tabeli glownej wkleja juz kod z pliku ofirmie.php, a cala reszta strony pozostaje bez zmian.

Przepisałem coś takiego z książki ale pisze że zmienna action jest nie zadeklarowana:

W tabeli głównej zamieściłem taki kod:
  1. if(($action=="")||($action!="ankieta"))
  2. include("glowna.php");
  3. if((file_exists("$action.php"))&&($action!="ankieta"))
  4. include("$action.php");

Nie wiem właśnie jak zrobić żeby ta zmienna była zadeklarowana, lub jak ją zadeklarować.

Uczyłem się tego z dość starej książki dlatego ewentualnie proszę o napisanie, czy teraz nie zmieniły się trendy i może inaczej pisze się taką stronę z menu i tabelą główną w której wyświetlane są informacje zawarte w danych plikach php (czyli normalne funkcjonowanie strony). Kiedyś w html kopiowało się całą ramówkę strony a zmieniało się tylko zawartość tabeli głównej, a php widze że pozwala zmieniać dynamicznie zawartość tabeli głównej bez potrzeby pisania całej ramówki.

Pozdrawiam
trucksweb
przekazujesz za pomoca $_GET
  1. if($_GET['action']=='ankieta')
  2. {
  3. include...
  4. }

musisz jeszcze zabezpieczyc dane otryzmywane getem i sprawdzac czy dane otrzymane get -odnosnie strony aktycznie odnosza sie do jakiegos pliku ktory masz na serwerze
leewang
trucksweb dzięki za pomoc, powiedz mi jeszcze czy nie jest to jakieś staroświeckie rozwiązanie które próbuje zastosować ?smile.gif Czy są teraz nowsze metody php tworzenia takiej stronki z menu i tabelą główną?
piotrooo89
nie są staroświeckie ale należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa.
leewang
Ok, to chociaż tyle. Bo uczę się z dość starej książki i nie wiedziałem czy pisanie takimi metodami jest jeszcze aktualne smile.gif

Jeśli chodzi o zasady bezpieczeństwa to znajdę je na forum? Jak pisać kod żeby był bezpieczny smile.gif

BTW
piotrooo89 widzę że jesteś z Trzebini, ja z Chrzanowa także po sąsiedzku spotkaliśmy się na forum biggrin.gif
piotrooo89
przeczytaj artykuły tego pana http://www.beldzio.com/kategoria/bezpieczenstwo to naprawdę kupa wartościowej wiedzy w jednym.

btw.
no całkiem całkiem blisko, a skąd jesteś? i gdzie sie uczysz?
leewang
Ok, wielkie dzięki piotrooo89.

Jeszcze jedno pytanko, czy takie tworzenie strony jak napisałem (że na zasadzie zmiennej) jest akceptowalne? Czy teraz powinno się inaczej pisać stronę w języku php?

Chodzi mi o to, że jeżeli teraz pisze się inaczej, to po co mam tracić czas na coś, z czego nie będę korzystał.

ps.
Ja jestem z Chrzanowa, ale wynajmuje mieszkanie w Krakowie i studiuje na PK informatykę.
piotrooo89
jak najbardziej sie pisze, takie jest założenie żeby to w miare elastyczne było.

ps.
ooo ja też studiuje inf na PK smile.gif jaki wydział?
leewang
No to super winksmiley.jpg

ps.

wydział WIEIK na wrocławskiej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.