Dopiero zaczynam pisać strony w PHP i mam pewien problem, mianowicie napisałem stronkę na tabelach i chciałem zrobić tak żeby za pomocą zmiennej action strona sama wybierała co ma wyświetlać w tabeli głównej.
Tzn mam np:
Jakieś tabelki z menu itp
<area shape="rect" coords="43,103,108,116" href="index.php?action=ofirmie"> <area shape="rect" coords="137,103,198,116" href="index.php?action=oferta"> <area shape="rect" coords="225,103,271,116" href="index.php?action=news">
Potem jest tabela główna w której chce wyswietlac dany tekst np po kliknieciu na przycisk "o firmie" zmienna przyjmuje wartosc ofirmie i idzie do ofirmie.php i w tej tabeli glownej wkleja juz kod z pliku ofirmie.php, a cala reszta strony pozostaje bez zmian.
Przepisałem coś takiego z książki ale pisze że zmienna action jest nie zadeklarowana:
W tabeli głównej zamieściłem taki kod:
if(($action=="")||($action!="ankieta")) include("glowna.php"); include("$action.php");
Nie wiem właśnie jak zrobić żeby ta zmienna była zadeklarowana, lub jak ją zadeklarować.
Uczyłem się tego z dość starej książki dlatego ewentualnie proszę o napisanie, czy teraz nie zmieniły się trendy i może inaczej pisze się taką stronę z menu i tabelą główną w której wyświetlane są informacje zawarte w danych plikach php (czyli normalne funkcjonowanie strony). Kiedyś w html kopiowało się całą ramówkę strony a zmieniało się tylko zawartość tabeli głównej, a php widze że pozwala zmieniać dynamicznie zawartość tabeli głównej bez potrzeby pisania całej ramówki.
Pozdrawiam