Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][FCKeditor] Konfiguracja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bubus_s
Witam jestem poczatkujacy i potrzebuje konfiguracje
nie mogę skonfigurowac
Wziąłem z Sample można to sobie wg własnych potrzeb
ale mam problem jak zapisywac tresc do podstrony
i odczytywac tresc do edytora
Wszystko to zapomoca php i mysql
Prosze o pomoc

P,S sory ze bez polskich znakow ale klawiatura szwankuje
Daiquiri
1. Pobierz dane z bazy (połączenie i zapytanie wczytujące konkretne wiadomości).
Jeżeli $twój_tekst to zmienna, w której masz dane pobrane z bazy (te, które chcesz wstawić do edytora), to:
<textarea>". $twój_tekst ."</textarea> w ten sposób możesz wtawić te dane w FCKeditora

2. A wysyłka? Możesz nadać nazwę polu tekstarea i przefiltrować dane (wedle życzenia). Potem dane wysłać poprzez np. formularz i wysłać tekst do bazy. party.gif

PS. Nie obraź się, ale może warto zacząć pisać raczej "prozą" niż wierszem i bardziej po polsku (pomijam klawiaturę)?
bubus_s
Wszystko fajnie pięknie tylko kurczę trochę nie rozumiem tego chyba to dla mnie zatrudne ale nie podaje sie dalej bede probowal czyli jak mozesz to napisz to troszke bardziej z wyjasnieniami moze przyklad odrazu z kodem z fck ,mam nadzieje ze to nie jest jakis wielki problem
pojecie o php i o komputerach i tworzeniu stron mam
php opanowalem teoretycznie podstawy no a praktycznie sam widzisz musze sie pytac
p.s dobra bede pisał proza
przyzwyczailem sie enter wstawiac i tak sobie pisalm
Daiquiri
Zacznijmy od wczytania danych. Najpierw według instrukcji FCKeditora podepnij go pod stronę, jak to zrobisz to każdy (bądź wybrany) element <textarea></textarea> będzie otwierał się poprzez FCKeditor. Jak masz już to za sobą to:

1. Nawiąż połączenie z bazą
2. Pobierz odpowiednie dane do jakiejś zmiennej, np. $tekst
3. Potem w pliku php, gdzie wyświetlasz FCKeditora (pole <textarea>), możesz na starcie "wpisać" konkretny tekst w pole edytora, dzięki np. :
  1. echo "<textarea>". $twój_tekst ."</textarea>";
bubus_s
Z tym podpięciem jest problem a mianowicie robię to wg instrukcji tej http://www.fckeditor.yoyo.pl/dokument.php
Includowanie hmm nie działa ale to zapewnie zła lokalizację podałem to da się naprawic
Puźniej dalsza czesc kodu
  1. <?php
  2. $oFCKeditor = new FCKeditor('FCKeditor1') ;
  3. $oFCKeditor->BasePath = '/fckeditor/' ;
  4. $oFCKeditor->Value = '<p>This is some <strong>sample text</strong>. You are using <a href="http://www.fckeditor.net/">FCKeditor</a>.</p>' ;
  5. $oFCKeditor->Create() ;
  6. ?>

i tu wyskakuje błąd
Cytat
Fatal error: Class 'FCKeditor' not found

Pozatym tego <textarea> nie rozumiem
Daiquiri
Masz tam podany dokładny kod:
  1. <?php
  2. include_once("fckeditor/fckeditor.php") ;
  3. ?>
  4. <title>FCKeditor - Sample</title>
  5. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
  6. </head>
  7. <form action="sampleposteddata.php" method="post" target="_blank">
  8. <?php
  9. $oFCKeditor = new FCKeditor('FCKeditor1') ;
  10. $oFCKeditor->BasePath = '/fckeditor/' ;
  11. $oFCKeditor->Value = '<p>This is some <strong>sample text</strong>. You are using <a href="http://www.fckeditor.net/">FCKeditor</a>.</p>' ;
  12. $oFCKeditor->Create() ;
  13. ?>
  14. <br>
  15. <input type="submit" value="Submit">
  16. </form>
  17. </body>
  18. </html>
A tu $oFCKeditor->Value domyślnie "wpisany" tekst. Include musi Ci zadziałać (pewnie masz złą ścieżką). Weź pod uwagę, że domyślnie masz ustawioną ścieżkę na fckeditor. Jak skończysz z tym to się pochwal i pojedziemy dalej party.gif
bubus_s
To mi działa i to rozumiem ;]
$oFCKeditor->Value mogę tu includowac jakis plik zeby mi do edytora tekst wczytywalo zebym wiedzial co edytowac mam
Daiquiri
Sprawdź:
  1. $oFCKeditor->Value = '";
  2. include('../test.html');
  3. print "';
Oczywiście zamieniając ścieżką na własną. Powinno zadziałać. Wstawienie zmiennej, do której już wczytałeś zawartość też powinno zadziałać.
bubus_s
a wiec mianowicie te wczytanie zmiennej coś nie działa allbo źle robię
a o pliku już nie wspomne wczytuje sie ale nie w formularz?

///
Wszystko mi działa tresc sie ładnie zapisuje
Tylko teraz chce ja wczytac do edytora w pole edytora

p.s zapewnie to nie koniec problemów
Daiquiri
A co chesz wczytać? Plik? Zmienną? Czy może stały tekst? Podmiana w polu $oFCKeditor->Value powinna zadziałać, bo z tego ci się orientuję to tam jest przechowywany ten tekst domyślny.
bubus_s
Wczytac potrzebuje plik allbo stala tresc z danego pliku zebym np mam plik test.php
w pliku test.php
Jest napisane Ala ma kota.
Próbowałem wczytac zmienna działa ale lepszym rozwiazaniem bedzie wczytanie pliku bo potrzebuje własnie wczytac plik

i chce żeby mi się wyświetlił ten tekst bo ktoś kto się nie zna na tym bo to dla znajomego robię wiedział co jest w tym pliku
a on może np chce tylko dodac kilka znakow np Ala ma czarnego kota.

Pozatym jeszcze kwestia zapisu to do bazy mysql
tylko jest tam kilka podstron i w kazdej podstronie inna tresc
Daiquiri
Musisz pewnie pobrać samą treść, bo może istnieć problem z plikiem php. Wczytaj jego zawartość do zmiennej i tą zmienną podepnij pod Value. Jeżeli chcesz mieć kilka różnych treści do podpinaj inną treść pod zmienną lub inną zmienną pod Value, np.
  1. $oFCKeditor->Value = $zmienna1;
gdzie $zmienna1 to wczytana zawartość z Twojego pliku php. Jeżeli chcesz wczytać inną zawartość to podmień zawartość $zmienna1 lub podepnij $zmienna2 pod value za pomocą chociażby switch.
bubus_s
No dobra a co jeżeli ja będę puźniej chciał zedytowac dana strone
Hmm mysle ze nie rozumiecie to pora na wyjasnienie bo mnie to trudno zrozumiec
a wiec mam strone i sa na niej podstrony to chyba jasne;] noi w kazdej innej podstronie jest inna tresc i chce edytowac to za pomoca FCKeditor no i git i teraz trzeba by gdzies wybierac to jaka podstrone chce edytowac a przyokazji wczytywac dana podstrone ktora edytuje jezeli ona ma wczesniej jakas tresc czyli jeszcze raz chce wczytywac tresc tej strony ktora aktualnie edytuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.