Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dwa problemy: edycja BBCode
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Blame
Piszę sobie mały panel administracyjny na stronę i napotkałem pewien problem. Otóż mam sobie edytor newsów oraz podstron. Przy ich dodawaniu nie ma problemu zmieniam sobie bbcode na html i wrzucam do bazy. Ale co zrobić jeśli użytkownik będzie chciał edytować jakiegoś newsa/podstronę? Myślałem, aby zrobić dwie kolumny "html" i "bbcode". W pierwszej miałbym wersje do wyświetlania, która byłaby zastępowana przy edycji, a w drugim trzymałbym ten sam tekst tylko że z bbcode, czy to jest dobre rozwiązanie?

A mój drugi problem jest taki, iż chciałbym zrobić nawigację na stronie w stylu Strona główna->Galeria itp. z klikalnymi odnośnikami. Jak tego dokonać?
Fifi209
Cytat(Blame @ 21.11.2009, 09:34:38 ) *
Piszę sobie mały panel administracyjny na stronę i napotkałem pewien problem. Otóż mam sobie edytor newsów oraz podstron. Przy ich dodawaniu nie ma problemu zmieniam sobie bbcode na html i wrzucam do bazy. Ale co zrobić jeśli użytkownik będzie chciał edytować jakiegoś newsa/podstronę? Myślałem, aby zrobić dwie kolumny "html" i "bbcode". W pierwszej miałbym wersje do wyświetlania, która byłaby zastępowana przy edycji, a w drugim trzymałbym ten sam tekst tylko że z bbcode, czy to jest dobre rozwiązanie?

Złe, zapisuj bb-code do bazy i za każdym razem po prostu przepuść przez parser. Co do wydajności, cache, cache, cache ;]

Cytat(Blame @ 21.11.2009, 09:34:38 ) *
A mój drugi problem jest taki, iż chciałbym zrobić nawigację na stronie w stylu Strona główna->Galeria itp. z klikalnymi odnośnikami. Jak tego dokonać?

A skąd my możemy wiedzieć na jakiej zasadzie Twoja strona/aplikacja działa? Troszkę więcej konkretów.
Blame
Cytat(fifi209 @ 21.11.2009, 09:39:54 ) *
Złe, zapisuj bb-code do bazy i za każdym razem po prostu przepuść przez parser. Co do wydajności, cache, cache, cache ;]

No ale wtedy przy edycji będę miał znaczniki html a nie bbcode. Chodzi ci o to abym parsował dopiero przy wyświetlaniu na stronie? Bo aktualnie parsuję przed wysłaniem do bazy.

Cytat(fifi209 @ 21.11.2009, 09:39:54 ) *
A skąd my możemy wiedzieć na jakiej zasadzie Twoja strona/aplikacja działa? Troszkę więcej konkretów.

Już nie trzeba, z tym sobie jakoś poradzę.
Fifi209
Cytat(Blame @ 21.11.2009, 10:07:18 ) *
No ale wtedy przy edycji będę miał znaczniki html a nie bbcode. Chodzi ci o to abym parsował dopiero przy wyświetlaniu na stronie? Bo aktualnie parsuję przed wysłaniem do bazy.

Dobra, to może łopatologicznie.

Gdy zapisujesz do bazy, zapisujesz tekst z bb-code z pominięciem parsowania, jeżeli użytkownik przegląda newsy, to pobierane są one z bazy i parsowane, jeżeli edytuje to wyświetlasz po prostu to co masz w bazie.
thek
Posłuchaj fifiego. Zauważ, że pisząc tekst użytkownik także widzi bbcode, ewentualnie jest on "w locie" zamieniany poprzez JS w widzialna formę (onBlur choćby lub on click guzików wstawiających tagi). Ale "pod spodem" to nadal bbcode i w takiej formie powinien on iść do bazy. Parsowanie tego dopiero przy wyświetlaniu. W bazie jednak bbcode cały czas, by ułatwić edycję i nie pokazywać userom co siedzi pod spodem.
Blame
Właśnie o to pytałem. Dzięki chłopaki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.