Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Uwierzytelnianie między stronami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thomson89
Witam!

Posiadam dwa serwery. Na jednym cała aplikacja, na drugim aplikacja do zmian nazw obrazków. Na jednym i drugim serwerze, aplikacje wymagają zalogowania. Wykorzystują do tego sesje. I tu pojawia się pytanie.

Jak zrobić, aby będąc zalogowanym na 1 serwerze, klikając specjalny link, "przenosiło cię" na drugi serwer, automatycznie logując.
erix
Hmm, może coś w stylu XML-RPC albo OAuth?
thomson89
Twoje odpowiedzi są zaskakująco proste i zaskakująco pomocne.

No coś w tym stylu mogłoby być, lecz na dzień dzisiejszy, np. OAuth, bym potrzebował gotowca. (nie zrozumcie mnie źle tongue.gif)

A wpadłem w między czasie, aby w linku przesłać zakodowane sha1 hasło i login, a w samym pliku na 2 serwerze dodać możliwość wpisania hasła w postaci sha1.

Czyli np.
Kod
http://www.2serwer.pl/zaloguj.php?method=sha1&data=haslo,sha1login
.

Czy jest to dobra metoda?
Fifi209
Prosta i działająca, ale prosta do przechwycenia poprzez najprostsze sniffery. Masz możliwość z serwera 1 połączyć się do bazy danych na serwerze 2 ? Jeżeli tak to po prostu mógłbyś zapisać informacje czy ten i ten jest zalogowany - ale to też nie najlepszy pomysł.
thomson89
Jak już pisałem, logowanie jest na sesjach.
erix
Cytat
Twoje odpowiedzi są zaskakująco proste i zaskakująco pomocne.

Owszem. Pod warunkiem, że czytasz je ze zrozumieniem z dokładnością co do jednego słowa, a nie co dwa. tongue.gif

Cytat
np. OAuth, bym potrzebował gotowca

A mało Ci bibliotek klienckich?

Ostatecznie - zostaje zakodowanie do paczki WSDL, wysłanie tego na drugi serwer (z ewentualnym zaszyfrowaniem), wygenerowanie identyfikatorów i nadpisanie danych sesji na serwerze B. Wtedy masz sesje zsynchronizowane.

Nie wiem, do czego chcesz to wykorzystać, a to w pewnym stopniu implikuje co dalej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.