Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak zaczac pisac w PHP i MySQL?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stepap
Mam problem,i nigdzie nie moge znalezc zadnego konkretnego człowieka ani postu,który wyjasnił mi szczegółowo co mam zrobi.Wiec prosze Ciebie bo to czytasz teraz ,jesli mozesz daj jakas wskazowke smile.gif

Moj problem:

Chciałbym stworzyc strone internetowa,chce na niej miec logowanie z haslem i rejestracje.NIE WIEM OD CZEGO ZACZAC.W jakich programach,gdzie umieszczac to co napisze,jak stworzyc i gdzie baze danych.Co mi daje MySQL a co PHP?

Prosze o pomoc. worriedsmiley.gif
wiewiorek
Ale chcesz się nauczyć PHP i MySQL czy interesuje Ciebie tylko stworzenie strony dla siebie z rejestracją i logowaniem, bo jeśli to drugie to mógłbyś wykorzystac CMS, np. Joomla.
stepap
Zacznijmy wogole do tego :co to jest ten CMS??
smile.gif
Wicepsik
Zobacz na wikipedii ?
stepap
No dobra juz mi cos wiecej swita,czyli nie potrzebuje znajomosci php czy mysql zeby stworzyc strone internetowa z baza danych questionmark.gif smile.gif ale jesli mozecie to napiszcie jak cos takiego zrobic przez php i mysql
darko
Cytat
ale jesli mozecie to napiszcie jak cos takiego zrobic przez php i mysql

najlepiej:
-obiektowo
- wydajnie
- z uwzględnieniem przynajmniej elementarnych zasad bezpieczeństwa

Nikt Ci przecież nie wyśle gotowego kodu źródłowego, jak chcesz się nauczyć programować, to zacznij czytać książki o podstawach mysql i php, jest strona mysql.com i php.net, jest też mnóstwo książek na ten temat (linki znajdziesz np. na tym forum w odpowiednim dziale) i jest manual php.

Stworzenie własnego cmsa (cmsu?) jest zadaniem - w zależności od rodzaju i stałości wymagań, umiejętności i ilości programistów- przynajmniej na kilka tygodni, a nawet miesięcy. Jeśli potrzebujesz prostego logowania do swojej strony, to poczytaj o sesjach w php, o logowaniu w php. Nie sądzę, żeby ktoś dokładnie opisał Ci krok po kroku w jaki sposób zacząć pisać swoje skrypty, ja zacząłbym od wyboru środowiska pracy; w moim przypadku jest to: serwer Apache, php 5.3.0, mysql 5, Eclipse galileo (PDT), mysql query browser (pakiecik mysql gui tools). Na początku wystarczy Ci serwer Apache, najnowsze php i serwer bazy danych mysql i nawet najprostszy edytor tekstów (ja jednak polecam np. notepad++). Jeśli chcesz się dowiedzieć jak skonfigurować serwer Apache, php i bazę danych googluj hasła WAMP lub LAMP w zależności od OSa (czy Windows czy Linux). Poza tym w każdej książce o podstawach mysql i php znajdziesz gdzieś na początku zagadnienie jak to wszystko skonfigurować.

ps. zawsze można skorzystać z gotowych i sprawdzonych rozwiązań (chociaż uważam, że najlepiej pisać skrypty samemu, wtedy człowiek się najwięcej uczy).

Pozdrawiam i powodzenia!
MateuszS
Cytat(stepap @ 22.11.2009, 16:16:20 ) *
No dobra juz mi cos wiecej swita,czyli nie potrzebuje znajomosci php czy mysql zeby stworzyc strone internetowa z baza danych questionmark.gif smile.gif ale jesli mozecie to napiszcie jak cos takiego zrobic przez php i mysql

Hmm... a to dobre. Pewnie że nie potrzebujesz. Zapłać programiście za stronę a potem podpisz się że to Ty ją stworzyłeś...

Czytaj tutoriale...
stepap
Jak wogole dziala ta joomla?? Jak sie ja instaluje questionmark.gif
Wicepsik
Poszukaj w internecie... na pewno jest na stronie Joomli jak zainstalować.
Fifi209
Jeżeli chcesz się nauczyć to daleko szukać nie musisz:

Temat: linkiKursy dla pocztkujcych

Tutaj masz większość czego będziesz potrzebował, aby zacząć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.