Witam
Mam za zadanie skodzić mini CMS w php z użyciem obiektów, utknąłem na zarządzaniu użytkownikami.
Chciałbym stworzyć jakąś hierarchię klas, ale kompletnie nie mam pomyśłu jak się za to zabrać.
Szukałem coś po necie, ale zwykle kończyło się na jednej wielkiej klasie Users odpowiedzialnej za logowanie, dodawania nowych użytkowników, a taki sposób programowania jest nie w moim stylu, żeby wszystko pakować do jednej klasy.
Chciałbym, żeby po zainstalowaniu cms, były aktywne 2 typy użytkowników: Admin i Guest, przy czym admin może aktywować kolejne typy, np:
Regular - czyli użytkownika z możliwością rejestracji w serwisie, czy Editor, czyli kogoś do pisania artykułów na stronie. Każdy typ, użytkownika ma określone uprawnienia, chciałbym je zakodować na sztywno w klasach i używać do porównywania operacji bitowych, ale to chyba utrudni dodawania nowych uprawnień przez Admina.
Myślałem o dziedziczeniu, stworzyć abstrakcyjną klasę User z minimalnymi uprawnieniami i funkcjami dostępnymi dla wszystkich użytkowników, a później dziedziczyć po niej: AdminUser, RegularUser, GuestUser itd, a w klasie odpowiedzialnej za logowanie w zależności od pobranego z bazy typu użytkownika tworzyć obiekt określonej klasy, nie wiem czy to dobre rozwiązanie i czy to nie za dużo komplikacji, proszę o jakieś porady i sorry że tak dużo, ale utknąłem z projektem w martwym punkcie.
Pozdrawiam