Kolego... na tak mega-ogólnikowe pytania dostaniesz odpowiedzi, które Tobie i tak nie pomogą bo brakuje Ci (wnioskując po pytaniach) podstawowej wiedzy. Zadałeś pytania typu: Do lekarza - "Jak przeprowadzić operację wyrostka? Tylko proszę dokładnie bo jestem zielony z chirurgii.". Fakt, można Ci to opisać krok po kroku ale będzie tego bardzo dużo a i tak nic Ci to nie da bo nie zczaisz. Nie chcę Cię obrażać, ale Twoje pytania sugerują, że niewielkie masz pojęcie o php.
Ale mimo wszystko bardzo ogólnie mogę Ci odpowiedzieć:
1. Najprostszą metodą wydaje się dodać w tabeli użytkowników pole z datą i przy każdej akcji (zalogowanego usera) pole to będzie nadpisywane wartością funkcji SQL -> NOW(). Ta data oznaczać będzie ostatnią dostępność on-line.
2. Chodzi o WSZYSTKIE posty forum czy o wszystkie posty jednego użytkownika? Po "moje posty" wnioskuję, że o 1 usera. A więc to zależy od konstrukcji bazy. Jeśli założymy że posty przechowywane są w tabeli `posts` a id usera dodającego post w komórce `user` to wyświetlanie ilości postów wyglądać może na przykład tak:
$query="SELECT * FROM posts WHERE user = '".$twoje_id."'";
if($num>0
){echo "Napisałeś $num postów";} else{echo 'Nie napisałeś żadnego posta';}
3. Do tabeli użytkownika dodaj pole w którym zapisywać będziesz ścieżkę do pliku obrazka awataru.
4. W bazie stwórz tabelę `messages` z polami `id` , `from` , `to` , `message`.
5. Najpierw zczytujesz z bazy wartości z tabeli z użytkownikami dla id lub nazwy równej zalogowanemu użytkownikowi. Wartości te wrzucasz jako value do pól formularza. Po kliknięciu w submit nastąpi nadpisanie tych wartości w bazie poprzez wykonanie INSERT INTO.....
6. Podany link nie działa...
Odpowiedzi równie ogólne co pytania. Proponuję przerobić jakiś samouczek z tworzenia forum, większość kursów php na tym właśnie bazuje. Gwarantuję Ci że po przerobieniu takiego kursu/książki/samouczka sam będziesz umiał odpowiedzieć sobie bardzo szczegółowo na Twoje pytania.
Pzdr.