Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]pobieranie dokumentów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wiewiorek
Mam na serwerze dokumenty .doc i .xls w katalogu /pliki. Mam najzwyklejsze linki umożliwiające ich pobieranie:
  1. <a href="/pliki/dokument1.doc">dokument 1</a>
  2. <a href="/pliki/dokument2.xls">dokument 2</a>

I na moim lokalnym serwerze po kliknięciu na taki link otwiera się okno umożliwiające otwarcie lub zapisanie pliku, a na serwerze linuxpl.com dokument jest otwierany w przeglądarce w takiej postaci:

Dlaczego na linuxpl.com nie pokazuje się okno do zapisu/otwarcia pliku ?

Poza tym jeśli to istotne to mam także problem z uploadem plików - na moim lokalnym serwerze mogę uploadować pliki .doc i .xls, a na linuxpl.com podczas uploadu wyświetla mi się MÓJ własny komunikat:
Dopuszczalne są tylko pliki .xls, .xlsx, .ods, .doc, .docx, .odt, .pdf.
Mimo, że określiłem mime type:
'application/vnd.ms-excel', 'application/msword', 'application/pdf',
'application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document',
'application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet',
'application/vnd.oasis.opendocument.text', 'application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet'

I tak jak wspomniałem na moim lokalnym serwerze wszystko jest ok.
wookieb
Pokaż kod. Z tego wynika, że wysyłasz błędne nagłówki. Poczytaj o force download w php smile.gif
Kszyhuu
Cytat(wiewiorek @ 25.12.2009, 12:42:50 ) *
I na moim lokalnym serwerze po kliknięciu na taki link otwiera się okno umożliwiające otwarcie lub zapisanie pliku, a na serwerze linuxpl.com dokument jest otwierany w przeglądarce w takiej postaci:

Dlaczego na linuxpl.com nie pokazuje się okno do zapisu/otwarcia pliku ?

Utwórz w tym katalogu z plikami plik .htaccess i dodaj w nim następującą formułkę:
  1. AddType application/octet-stream .doc .xls

Sprawi to, że pliki z tymi rozszerzeniami nie będą otwierane, tylko będzie wyskakiwało wspomniane przez Ciebie okienko. Oczywiście możesz tam dodać więcej rozszerzeń. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.