Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyrażenia regularne, preg_match
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daggerinho
Witam, mam do was prośbę, jako, że w internecie nawet gdy czytam o preg_match to raczej jest to trudne do zrozumienia. No te prostsze przykłady rozumiem z manuala php ale nie mogę sobie poradzić z tym:

Cytat
<TABLE BORDER=0 CELLSPACING=1 CELLPADDING=4 WIDTH=100%><TR BGCOLOR=#505050><TD COLSPAN=2 CLASS=white><B>Character Information</B></TD></TR><TR BGCOLOR=#F1E0C6><TD WIDTH=20%>Name:</TD><TD>Excitis</TD></TR>
<

Potrzebuję skrypt, który z powyższego ciągu wyciągał by mi to pole na samym końcu (w tym przypadku chodzi o Excitis jest to name postaci dla ciekawskich) i zapisywał go w zmiennej np. $name.
Mimo moich wielu prób niestety spełzło na niczym bo póki co nie wiem co wstawić zamiast subject... A i pisanie wzoru przychodzi z trudem bo jakaś dziwna składnia jest tongue.gif. Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje. Pozdrawiam.
wookieb
Dla ułatwienia użyj phpquery.
daggerinho
No wiesz dużo mi to nie mówi bo jestem początkujący...
wookieb
Ok to poszukaj w googlach kursu używania googli.
Zacznij od nauki wpisania na klawiaturze "phpquery".
daggerinho
Ohh daj spokój człowieku, nie po to pisałem na forum żeby mnie odesłali do googli... Nie możesz wykazać choć troszkę swojej inwencji i pomóc mi własnoklawiaturowo w tej kwestii?... Wystarczy jeden skrypt z wykorzystaniem preg_match ze wzorem i łańcuchem wejściowym do tego przykładu co powyżej podałem i zaoszczędzisz mi wiele bólu naprawde...

itsme
mamy uczyc a nie wykonywac prace za kogos ...

jezeli szukasz innej pomocy niz nauka proponuje isc pod adres www.zrobimywszystkozaciebie-nawetpierworodnego.pl

pozdrawiam
batman
1. http://lmgtfy.com/?q=phpquery
2. http://code.google.com/p/phpquery/wiki/Selectors

Jak jesz, to też każesz podawać sobie łyżkę/widelec do ust? Odrobina samodzielności nikogo nie zabiła.
webdice
Pisane z palca.

1. <?php
  2.  
  3. $s = '<TABLE BORDER=0 CELLSPACING=1 CELLPADDING=4 WIDTH=100%><TR BGCOLOR=#505050><TD COLSPAN=2 CLASS=white><B>Character Information</B></TD></TR><TR BGCOLOR=#F1E0C6><TD WIDTH=20%>Name:</TD><TD>Excitis</TD></TR>
  4. <';
  5.  
  6. preg_match('#</TD><TD>([^<]+)</TD></TR>#', $s, $res);
  7.  
  8. print_r($res);
  9.  
  10. ?>

Możesz wykorzystać preg_match_all jak będzie więcej elementów. Poza tym kod może Ci nie zadziałać jeśli podasz całe źródło strony, ale to już zostawiam Ci jako prace domową. Podpowiem tylko że może chodzić o białe znaki, przejścia do nowej linii lub wzorzec może pasować dla innych elementów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.