Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sprawdzanie poprawności kodów w sklepie int.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mperlam
Cześć. Mam pytanie Chcę zrobić prosty skrypt, który będzie sprawdzał ważność kodu promocyjnego na stronie sklepu internetowego iTunes. Jego struktura to:
Kod
https://buy.itunes.apple.com/WebObjects/MZFinance.woa/wa/redeemLandingPage?code=XXXXXXXXX

Z czego XXXXX to kod. normalnie jeżeli kod jest ważny to program (w którym otwiera się link) prosi o zalogowanie. Jeżeli kod jest nieważny, po prostu wyskakuje ERROR. Czy jest w ogóle możliwość aby napisać skrypt zwracający true dla poprawnego kodu?
lukaszgolder
Jeśli dobrze zrozumiałem twoje intencje, to spróbuj użyć curl'a. curl
mperlam
Myślałem nad takim rozwiązaniem ale niestety nie umiem tego zrobić. Czy coś takiego rozpoznać kiedy sklep będzie prosił o logowanie?
lukaszgolder
Możesz też użyć file_get_contents, pobrać zawartość tej strony i sprawdzić czy znajduje się tam logowanie czy coś innego np za pomocą preg_match
mperlam
Ok a która metoda mniej obciąży serwer? Dodam, że link, który podalem jest interpretowany tylko przez program iTunes (tam znajduje się sklep o którym mowa)
lukaszgolder
Nie wiem, najprościej chyba jest to sprawdzić samemu. Sprawdzając czas wykonywania obu operacji.
mperlam
Ok, nie będę tak szczegółowy smile.gif. Czy zatem oba sposoby "widzą" zawartość tego sklepu na podstawie linku? Tak jak zaznaczylem, normalnie interpretuje go tylko program iTunes.

Sklep działa na protokole itmss, który nie jest interpretowany przez przeglądarki tylko program iTunes, dlatego nie widzimy jego zawartości. Do tego udało mi się dojść. Mam zatem pytanie czy pobranie zawartości sklepu (to o czym pisałem prędzej) w ogóle coś da? Chodzi o moja obawe ze serwer również odbierze tylko to co normalna przeglądarka. Co wy o tym myślicie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.