Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dynamiczny tytuł strony?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mefiuu
Witam. Chciałem sobie za pomocą php zrobić coś takiego, aby dynamicznie zmieniać tytuł strony napisanej w html. Zrobiłem taki kod :
Kod
<html>
<head>
<title><?php echo $tytul; ?></title>
</head>
<body>

<?php
$tytul = "Tytuł strony";
?>

</body>
</html>

Chciałem spróbować czy to zadziała, bo jeśli by działało to w przyszłości zrobiłbym sobie pewien formularz wysyłający tytuł do bazy MySQL, następnie plik config.inc.php w którym bym zamieścił kod SQL odpowiedzialny za pobranie tytułu z tabeli i zapisałbym to w zmiennej, a następnie wyświetliłbym zmienną między znacznikami <title> . Jednak kod który stworzyłem nie działa i nie wiem czy jest to wina mojego błędu, literówki czy nie da się czegoś takiego zrobić..
nospor
najpierw wyswietlasz zmienna $tytul a dopiero potem do niej cos przypisujesz. Ty myslisz za jakim cudem to ma ci dzialac?

przyklad obrazowy: najpierw z talerza "zjadasz" zupe a dopiero po "zjedzeniu" nalewasz do tego talerza zupe i dziwisz sie ze czujesz sie jakbys nic nie zjadl winksmiley.jpg
Mefiuu
rozumiem, wytłumaczyłeś to "obrazowo"...

No więc jak mogę to zmienić? Bo za pomocą require to i tak będzie później dopiero. Zmienną zawrzeć w sesji czy jak ?
nospor
Cytat
Bo za pomocą require to i tak będzie później dopiero
No to masz źle zaprojektowany system, skoro to będzie dopiero później... najpierw ma byc logika a dopiero potem wyswietlanie.
phpion
  1. <?php
  2. $tytul = "Tytuł strony";
  3. ?>
  4. <html>
  5. <head>
  6. <title><?php echo $tytul; ?></title>
  7. </head>
  8. <body>
  9.  
  10. </body>
  11. </html>

Jestem PRO cool.gif
Pawel_W
facepalm...

najpierw musisz nalać zupę, a potem ją zjeść winksmiley.jpg

najpierw przypisujesz, potem wyświetlasz...

EDIT: spóźniłem się
Mefiuu
no tak, zapomniałem że przecież php można użyć przed html'em... Dzięki.
phpion
Cytat(Mefiuu @ 4.01.2010, 12:28:55 ) *
no tak, zapomniałem że przecież php można użyć przed html'em... Dzięki.

Nie tyle można co należy:
Cytat(nospor @ 4.01.2010, 12:24:45 ) *
najpierw ma byc logika a dopiero potem wyswietlanie.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.