ppietras86
19.01.2010, 15:24:22
Witam
Pisze aplikacje hotelową. Na górze strony mam możliwosć sprawdzenia dostępności pokoi w zadanym terminie. po kliknieciu przycisku sprawdz wykonuje sie skrypt który wyciaga z bazy danych informacje o dostępnych pokojach. Tutaj mam problem. - po kliknieciu na przycisk SPRAWDŹ wyświetla mi sie nowa strona z wynikami. A ja chce aby te wyniki z bazy danych wyświetliły mi sie ładnie sformatowane ale niżej na stronie tam gdzie mam div'a o id=tresc.
Jak to zrobić w PHP bo Ajaxa nie znam?
Może jest jakas książka która to opisuje?
Prosze o przykładowy kod
Pomocy
koderrr
19.01.2010, 15:26:59
musisz skopiowac kod ktory wyswietla tresc na nowej podstronie
i wkleic w tego diva...
ppietras86
19.01.2010, 15:33:16
nie bardzo rozumiem. przeciez jak klikam w przycisk sprawdz to skrypt grzebie po bazie i wyrzuca ale na nowej podstronie - a ja potrzebuje tego na tej samej stronie. Moze trzeba wstaiwc jakis target=...... badź cos takiego? nie wiem.
neverever
19.01.2010, 16:32:27
Czyli masz formularz z action="jakisskrypt.php" ?
No to daj action="" - wtedy wyślesz dane do siebie. W tym samym pliku co formularz odbierasz dane, przetrząsasz bazę i wypluwasz wyniki.
ppietras86
19.01.2010, 16:45:38
Aha. spoko. a kod skryptu wkleic w diva??
celbarowicz
19.01.2010, 17:37:45
na stronie nr1 dajesz if( !$_SESSION['komunikat']){$_SESSION['komunikat'])='?';} i w div imieść echo $_SESSION['komunikat'];
po sprawdzeniu czy terminy są wolne na stronie nr2 ustawiasz ifem co ma być w komunikacie $_SESSION['komunikat']='bla bla razy 2';lub
$_SESSION['komunikat']='?';.headerem wracasz na stronę nr1.
pisałem podobny skrypt i działa OK.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.