Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z uwierzytelnianiem użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KMO
Może na początek napiszę, że zanim założyłem ten wątek, korzystałem z szukajki, ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
Czy jest jakaś możliwość stosowania sesji, przy jednoczesnym korzystaniu z funkcji include do ładowania poszczególnych części strony. Próbowałem w każdym includowanym pliku wklejać na samej górze session_start();, ale wtedy wywala mi błąd:

A session had already been started - ignoring session_start()...

Czyli wychodzi na to, że nie można stosować kilka razy session_start w jednym pliku. Sporo szukałem, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania. Jeśli macie jakieś propozycje to proszę, podzielcie się smile.gif
Kshyhoo
No nie da się wysłać nagłówka kilka razy. Na każdej podstronie możesz mieć:
  1. if ($_SESSION["zalogowany"]=="tak") {
  2. include('plik.php');

Możesz pokombinować z ob_start();
neverever
No ale przecież jak raz wstawisz session_start w dokumencie głównym, to już w includowanych do niego dokumentach nie trzeba więcej wstawiać. Co innego gdyby te pliki nie były includowane alee odpalane samodzielnie - wtedy w nich też trzeba by wstawiać session_start.

Więc nie wiem w czym problem?
Kshyhoo
Może wklej problematyczny kod...
InosU31
chodzi ci o to ze jak ktos wklei linka do podstrony a nie do glownej strony to zeby ci zadzialala sesja?
Rastman
pamiętaj, że session_start(); musi być w pierwszej linii głównego pliku, zaraz na początku, zaś w dołączanych plikach nie wolno go wstawiać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.