Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [java]ciekawe menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daggi
witam, chcialbym stworzyc dosc niecodzienne menu. Niecodzienne jak dla mnie:) chodzi mi o to zeby wokol jednego elementu krazy pare. przedstawione jest to na rysunku:
http://img138.imageshack.us/img138/5444/beztytuurgh.png
Prosilbym o wskazanie linku do skryptu badz do skryptu ktorego w latwy sposob daloby sie przerobic na potrzebe tego menu.
(nie wiedzialem gdzie zamiescic temat) jestem poczatkujacy w js.Dziekuje za posty:)
Mephistofeles
JavaScript =/= Java
Myślę, że można by wykorzystać jakiś skrypt zegara (do rozmieszczenia elementów - w końcu to trochę jak na tarczy zegara), możesz też samemu takie coś napisać, wystarczy się kątami pobawić i przeliczyć na współrzędne. Reszta to standardowe menu.
daggi
problem w tym ze nie do konca umiem tez probowalem przerobic zegar... jakby ktos podeslal link chociaz do zegara ktory latwo by szlo przerobic, oczywiscie jesli najedziemy na ikonke w menu to sie zatrzymie, a tego juz totalnie nie umiem.
Mephistofeles
Chcesz statyczne, czy dynamiczne (obracające się) menu?
Podziel 360/ilość elementów, znajdź wzór na obrót wektora i obracaj go o dany kąt, potem dodaj do współrzędnych środka. Otrzymasz współrzędne każdego elementu. Potem dynamiczna zmiana pozycji i gotowe.
Pawel_W
podpowiem, że przyda Ci się znajomość sinus i cosinus winksmiley.jpg
daggi
jednak dla mnie to czarna magia.. we flashu moze latwiej bedzie?
Pawel_W
a myślisz że języki programowania czymś się od siebie różnią? są różnice, owszem, we flashu łatwiej zrobić takie menu, ale bez znajomości matematyki tego nie zrobisz, ofc o ile ma być to menu dynamiczne
Rastman
ja bym to zrobił we flashu, ale jeśli nie znasz flasha to na jedno wychodzi...
Mephistofeles
Bez przesady, jaka tu matematyka, nawet jak nie zna trygonometrii to znajdzie gotowy wzór, a komputer już sobie policzy.
daggi
no, tak zrobilem juz te elementy, teraz mam problem z tym zeby przesuwaly sie jedna predkoscia. przeskakuja tj o sekundy, a jak zmienie kat sekund to poruszaja sie w zolwim tempie.. (robie we flashu - selteco flash desinger) nie mam pojecia o skryptach wiec prosilbym o dokladne wyjasnienie.

http://www.flash.webpacket.net/artykuly.ph...9dd81ca24beb124
znalazlem taki artykul jak myslicie moze mi sie przydac?

poradzilem sobie, teraz tylko musze zrobic ze menu sie zatrzymuje, i reszte buttonow. zapytalem kumpla czy latwiej we fleszu powiedzial ze tak:) wyglada to tak: http://www.swfcabin.com/open/1264178666
Crozin
Czym miałaby się objawiać ta "łatwiejszość" zrobienia tego we Flashu poza tym, że będzie to bardziej ociężałe, mniej dostępne i trudniejsze w modyfikacji?

Trochę podpowiem:
  1. <ul>
  2. <li><a href="..">Element</a></li>
  3. <li><a href="..">Element</a></li>
  4. <li><a href="..">Element</a></li>
  5. <li><a href="..">Element</a></li>
  6. <li><a href="..">Element</a></li>
  7. </ul>

W CSSie ustawiasz dla UL wymiary na sztywno (np. 300x300 pikseli) + pozycjonowanie relatywne. Dla LI ustawiasz pozycjonowanie absolutne.
W JavaScripcie wystarczy co np. 15 ms wywołać funkcję która na nowo przeliczy pozycję elementów (można to zrobić na wiele sposobów) i wypozycjonuje (ustawiając CSSowe top/left) elementy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.