daggi
20.01.2010, 19:23:03
witam, chcialbym stworzyc dosc niecodzienne menu. Niecodzienne jak dla mnie:) chodzi mi o to zeby wokol jednego elementu krazy pare. przedstawione jest to na rysunku:
http://img138.imageshack.us/img138/5444/beztytuurgh.pngProsilbym o wskazanie linku do skryptu badz do skryptu ktorego w latwy sposob daloby sie przerobic na potrzebe tego menu.
(nie wiedzialem gdzie zamiescic temat) jestem poczatkujacy w js.Dziekuje za posty:)
Mephistofeles
20.01.2010, 19:27:57
JavaScript =/= Java
Myślę, że można by wykorzystać jakiś skrypt zegara (do rozmieszczenia elementów - w końcu to trochę jak na tarczy zegara), możesz też samemu takie coś napisać, wystarczy się kątami pobawić i przeliczyć na współrzędne. Reszta to standardowe menu.
daggi
20.01.2010, 21:23:23
problem w tym ze nie do konca umiem tez probowalem przerobic zegar... jakby ktos podeslal link chociaz do zegara ktory latwo by szlo przerobic, oczywiscie jesli najedziemy na ikonke w menu to sie zatrzymie, a tego juz totalnie nie umiem.
Mephistofeles
20.01.2010, 22:16:48
Chcesz statyczne, czy dynamiczne (obracające się) menu?
Podziel 360/ilość elementów, znajdź wzór na obrót wektora i obracaj go o dany kąt, potem dodaj do współrzędnych środka. Otrzymasz współrzędne każdego elementu. Potem dynamiczna zmiana pozycji i gotowe.
Pawel_W
20.01.2010, 22:21:21
podpowiem, że przyda Ci się znajomość sinus i cosinus
daggi
20.01.2010, 22:25:27
jednak dla mnie to czarna magia.. we flashu moze latwiej bedzie?
Pawel_W
20.01.2010, 22:37:41
a myślisz że języki programowania czymś się od siebie różnią? są różnice, owszem, we flashu łatwiej zrobić takie menu, ale bez znajomości matematyki tego nie zrobisz, ofc o ile ma być to menu dynamiczne
Rastman
20.01.2010, 22:44:36
ja bym to zrobił we flashu, ale jeśli nie znasz flasha to na jedno wychodzi...
Mephistofeles
20.01.2010, 23:04:40
Bez przesady, jaka tu matematyka, nawet jak nie zna trygonometrii to znajdzie gotowy wzór, a komputer już sobie policzy.
daggi
22.01.2010, 18:39:10
no, tak zrobilem juz te elementy, teraz mam problem z tym zeby przesuwaly sie jedna predkoscia. przeskakuja tj o sekundy, a jak zmienie kat sekund to poruszaja sie w zolwim tempie.. (robie we flashu - selteco flash desinger) nie mam pojecia o skryptach wiec prosilbym o dokladne wyjasnienie.
http://www.flash.webpacket.net/artykuly.ph...9dd81ca24beb124znalazlem taki artykul jak myslicie moze mi sie przydac?
poradzilem sobie, teraz tylko musze zrobic ze menu sie zatrzymuje, i reszte buttonow. zapytalem kumpla czy latwiej we fleszu powiedzial ze tak:) wyglada to tak:
http://www.swfcabin.com/open/1264178666
Crozin
22.01.2010, 18:51:00
Czym miałaby się objawiać ta "łatwiejszość" zrobienia tego we Flashu poza tym, że będzie to bardziej ociężałe, mniej dostępne i trudniejsze w modyfikacji?
Trochę podpowiem:
<li><a href="..">Element
</a></li> <li><a href="..">Element
</a></li>
W CSSie ustawiasz dla UL wymiary na sztywno (np. 300x300 pikseli) + pozycjonowanie relatywne. Dla LI ustawiasz pozycjonowanie absolutne.
W JavaScripcie wystarczy co np. 15 ms wywołać funkcję która na nowo przeliczy pozycję elementów (można to zrobić na wiele sposobów) i wypozycjonuje (ustawiając CSSowe top/left) elementy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.