Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Adres w przegladarce
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phoenix84
Czesc

Mam nie lada problem... a wydaje sie byc nieskomplikowany...

otoz wywoluje skrypt, w ktorym jesli brakuje danej wejsciowej z geta, odpalany jest header location do skryptu, ktory te dana uzyskuje i odsyla z powrotem dodajac jedna zmienna typu get do adresu... no i wlasnie myk polega na tym, ze nie wiem jak zmusic header location do powrotu do skryptu "matki" smile.gif... moglbym sobie link przeslac w innej zmiennej get, ale tez nie wiem jak zczytac ten adres z przegladarki smile.gif
no bo historia oraz referer nie wchodza w gre, bo z punktu widzenia przegladarki, adres w ogole nie przeskoczyl... bo wszystko dzieje sie w ramach skryptu zanim wynik jest wysylany do przegladarki...

czekam na jakies podpowiedzi...

K.
Ges
Nie do końca widze problem. Jeśli robisz header() to faktycznie odpadają referer i location.back.

Ale w czym problem z $_GET ? Nie wiesz jak pobrać $_GET a w PHPie ?

W skrypcie głównym robisz tak:
  1. header("Location: first.php?ref=". $_SERVER['REQUEST_URI']);

W docelowym pliku

1. header("Location: first.php?ref=". $_GET['ref']);
  2.  

Ewentualnie jak masz cos dokleić tam to doklejasz:

1. header("Location: first.php?ref=". $_GET['ref']."&newGetParamName=".$newGetParamValue);
  2.  
phoenix84
Ges: myk polega na tym, ze request_uri nie zawiera hosta i protokolu (przynajmniej u mnie)... a sciezke koncowa... a caly adres jest mi potrzebny... winksmiley.jpg

moze to glupota, ze sam sobie odpowiadam... winksmiley.jpg ale moze ktos bedzie mial w przyszlosci podobny problem... zaczalem szukac nie w php, a w js i znalazlem to:
<script type="text/javascript">
document.write(location.href);
</script>

no i dziala... winksmiley.jpg teraz jakos to musze wykminic i przeslac... i mam nadzieje, ze bedzie dzialac smile.gif

a jednak d...

no bo nie moge uzyc js przed header... no i znow leze... smile.gif
Ges
To mozesz wez sobie wyrzuć

1. var_dump($_SERVER)

i poszukaj tego co Ci sie moze przydać.
Napewno będziesz miał coś z czego da się odtworzyć ścieżkę.

Albo "SCRIPT_URI"
Albo mozesz złożyc sobie z HTTP:// . $_SERVER['NAME'] . REQUEST_URI
Pilsener
Cytat
jesli brakuje danej wejsciowej z geta, odpalany jest header location do skryptu, ktory te dana uzyskuje i odsyla z powrotem dodajac jedna zmienna typu get do adresu
- moim zdaniem to korkołomne i niewydajne - nie prościej po prostu zaincludować odpowiedni kod PHP, który sprawdzi zmienne i ewentualnie doda je do tablicy GET bez żadnych przekierowań?

Cytat
moglbym sobie link przeslac w innej zmiennej get, ale tez nie wiem jak zczytac ten adres z przegladarki
- kolega napisał wyżej, wyświetl tablicę $_SERVER i zobacz, z jakich zmiennych stworzyć adres bieżącej strony lub pliku.

Cytat
nie zawiera hosta i protokolu
- bo masz skorzystać z:
Kod
    [SERVER_NAME] => localhost
    [SERVER_ADDR] => 127.0.0.1
    [SERVER_PORT] => 80
    [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
- wszystko jest co trzeba
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.