Jestem raczej początkujący jeśli chodzi o OOP i właśnie buduję swój pierwszy projekt z wykorzystaniem obiektów. Mam takie pytanie. Jak zastosować kompozycję (związek typu 'ma') w PHP?
Kompozycja to związku typu: "samochód ma silnik", "komputer ma procesor". Chyba, że je coś źle rozumiem...
phpion
22.01.2010, 15:53:58
Cytat(dawid_c @ 22.01.2010, 15:28:13 )
"samochód ma silnik", "komputer ma procesor".
No i tak dokładnie jest w przykładzie ~blooregard'a. W nim obiekt klasy C (przykładowo samochód) posiada obiekt klasy A (np. silnik) oraz obiekt klasy B (np. kierownicę).
dawid_c
22.01.2010, 16:18:20
Dzięki za rozjaśnienie.
Zwątpiłem, ponieważ założyłem, że kompozycję będzie budować się analogicznie jak dziedziczenie (słowo kluczowe extends).
Jadnak jak zwykle - najprostsze rozwiązanie nigdy nie chce przyjść jak jest potrzebne
blooregard
22.01.2010, 16:49:02
Cytat
Zwątpiłem, ponieważ założyłem, że kompozycję będzie budować się analogicznie jak dziedziczenie (słowo kluczowe extends).
No nie, bo dziedziczenie to relacja A jest rodzajem B, czyli, nawiązując do przykładu z samochodami:
klasa A6 jest rodzajem klasy Audi, która jest rodzajem klasy Samochód - dziedziczenie klasa A6 zawiera klasę 'Quattro' oraz zawiera klasę '4.2 V8 FSI' oraz zawiera klasę 'S-Line' - kompozycja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.