Numerki można dodawać za pomocą formularza, który zapisuje je w pliku txt.
<? //wszystko od googleAPI require_once 'PushConnection.php'; //polecenia ustawienia opisu i tekstu wiadomości do wysłania $message->setRecipients(array(12345, 12345, 12345)); // lista numerów gg, pod które wysyłany jest newsletter. //polecenia autoryzacji $BotAPIConnection->push($message); // wysyła wszystko do numerów wpisanych wyżej ?>
Jeśli skrypt wygląda tak jak wyżej to wszystko działa, tablica ustawiona na sztywno (array(12345, 12345, 12345)).
<? //pobieranie numerków z pliku foreach($file as $value); //wszystko od googleAPI require_once 'PushConnection.php'; //polecenia ustawienia opisu i tekstu wiadomości do wysłania $message->setRecipients($value); // lista numerów gg, pod które wysyłany jest newsletter. //polecenia autoryzacji $BotAPIConnection->push($message); // wysyła wszystko do numerów wpisanych wyżej ?>
Plik baza.txt wygląda tak: '12345, 12345, 12345...'
W tym wypadku ze zmienną zamiast tablicy array, wiadomość wysyłana jest tylko do pierwszego numeru z pliku baza.txt
Przypuszczam, że w jakiś sposób muszę wczytać numeru z pliku baza.txt, tak aby utworzyły tablicę. Tego nie potrafię, bawiłem się trochę z funkcją explode() ale nie osiągnąłem prawie nic. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi, czy tez wskazówki.
Wszystko jest na pliku tekstowym zamiast bazy danych, bo wydawało mi się, że dla testu będzie szybciej jak tak zrobię. Chyba, że łatwiej da się to zrobić wykorzystując bazę danych? Jeśli tak to proszę mnie nakierować na właściwy tok myślenia.