Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Miniaturki w galerii - skalowac, tworzyc i zapisywac do bazy, czy zapisywac duze i skalowac z bazy?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Volume
Zastanawiam sie jak byloby lepiej, czy wysylac do bazy miniaturki juz przeskalowane - wtedy zapewne oszczedza sie trochce czasu na skalowaniu z bazy, ale za to baza jest bardziej wypchana nizeli bym w bazie trzymal tylko orginalne rozmiary. Dlatego moje pytanie jest wlasciwie takie, czy przy niewielkich galeriach mimo wszystko warto jest juz przeskalowane obrazki (miniatury) trzymac w bazie czy mozna skalowac z bazy orginalne? Czy skalowanie duzo czasu pozera - zakladajac ze na stronie bede mial np po 10 miniatur (ja u siebie nie widze spowolnienia jak skaluje z bazy, ale nie wiem jak to bedzie sie zachowywac na innych wolniejszych serwerach czy tam transferach uzytkownikow).
nospor
po pierwsze: nie do bazy a na dysk. w bazie trzymasz tylko info o obrazie
po drugie: oryginał zawsze powinienes miec. a przeskalować z oryginału to powinienes na dobrą sprawę raz a nie za każdym razem.
Volume
A moglbym sie jeszcze dowiedziec o co chodzi z tym zapisywaniem na dysk jesli po przez formularz wysylam plik i zapisuje info do bazy to czy po przez ftp powinienem miec dostep do tych wyslanych plikow? I przy okazji czy wlasnie na ftpe sa rowniez jakies psosoby na przegranie stworzonej bazy, czy jedyna mozliwosc to narzedziami typu phpadmin?

Sorki jesli to glupie pytania, ale od niedawna ucze sie baz mysql i jak widac nie wszystko zrozumialem...
nospor
NIe za bardzo wiem czego nie rozumiesz wiec napisze jeszcze raz:
Napisales ze trzymasz obrazki w bazie. Odpisałem ci więc, że obrazków nie należy trzymać w bazie a jedynie info o nich. Obrazki trzymaj na dysku na serwerze. Po co ci do tego ftp to nie wiem. Przecież obrazki wrzucasz zapewne przez formularz i obsługę robisz tego w php wiec ftp ci tylko do tego nie jest potrzebny.
Volume
Aha no to juz rozumiem, w bazie trzymam info czyli sciezki, zgadza sie?

A co do drugiego pytania zwiazanego z ftp to chodzilo mi o to czy baza danych jest mozliwa do np. skopiowania sobie bez uzycia programow typu phpadmin - czyli czy istnieje na ftp jakis plik, w ktorym przechowywana jest baza mysql? Ja u siebie nie widze nic takiego wiec przypuszczam ze baza inaczej jest przetrzymywana...
nospor
Cytat
Aha no to juz rozumiem, w bazie trzymam info czyli sciezki, zgadza sie?
tak. Ale nie tylko sciezki. Mozesz tez trzymac rozmiar, wymiary i inne rzeczy.

Cytat
A co do drugiego pytania zwiazanego z ftp to chodzilo mi o to czy baza danych jest mozliwa do np. skopiowania sobie bez uzycia programow typu phpadmin - czyli czy istnieje na ftp jakis plik, w ktorym przechowywana jest baza mysql? Ja u siebie nie widze nic takiego wiec przypuszczam ze baza inaczej ejst przetrzymywana...
No baza jest zapisywana w plikach, ale raczej przez ftp na hostingu to się do nich nie dobierzesz winksmiley.jpg
są narzędzia to exportu bazy, miedzy innymi ma je wspomniany phpmyadmin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.