Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Problem w konfiguracji apache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alek1292
Witam

Przy instalacji Apache korzystałem z tej strony. Wszystko szło dobrze. Jak wpisywałem localhost w oknie przeglądarki to pojawiało się polecenie It works!. Pojawił się problem przy konfiguracji - tam gdzie trzeba było zmienić pewne dane w pliku httpd (E-mail,ścieżki itp.) kiedy chciałem zapisać zmiany wyrzucało ODMOWA DOSTĘPU. Pytanie jest takie :
Jak zapisać wprowadzone zmiany w taki sposób aby nie wyskakiwały żadne alerty?

Z góry dziękuję
DREEMus
NTFS -> Właściwości folderu -> Zabezpieczenia, Kontrola dostępu

Ale tylko się domyślam ... Żadnych konkretów ...
alek1292
Ach że się nie domyśliłem. No ale jak wchodzę w firefoxa i wpisuję localhost to pojawia się IT works! Może powinno się pojawić coś więcej?

naciskam opcje
Monitor Apache serves i pojawia się Alert:
Apache monitor is alredy started

Wchodzę w okno przeglądarki wpisuje localhost pojawia sie It Works

Nie wiem jak zrobić aby uzyskac dostęp do tego.
DREEMus
smile.gif

Po standardowej instalacji Apache v2.2 zobaczysz tylko "It works!".

Wejdź tam gdzie masz zainstalowane apache/htdocs i tam będzie index.html
Po poprawnej instalacji PHP, możesz do index.html wpisać <?PHP phpinfo() ?> i zapisać.

Odświerzasz firefox'a i powinieneś dostać tabele z informacjami na temat PHP biggrin.gif
m_i_n
Jeśli robisz to na Windows Vista/7 to musisz edytować te pliki w trybie administratora. Innymi słowy, uruchom notatnik jako admin i dopiero otwórz plik i zapisz. Jest to nieco wkurzające, nie powiem tongue.gif
alek1292
Cytat(DREEMus @ 25.01.2010, 20:12:30 ) *
smile.gif

Po standardowej instalacji Apache v2.2 zobaczysz tylko "It works!".

Wejdź tam gdzie masz zainstalowane apache/htdocs i tam będzie index.html
Po poprawnej instalacji PHP, możesz do index.html wpisać <?PHP phpinfo() ?> i zapisać.

Odświerzasz firefox'a i powinieneś dostać tabele z informacjami na temat PHP biggrin.gif

wiem co to za plik ale tam nie można nic wpisać. Jest zablokowany
DREEMus
@ m_i_n podsuną Ci dobry sposób ...

A jak dla mnie, jak mam coś robić to na koncie admin'a bezpośrednio, a dla Apache'a tworze nowego użytkownika i ustawiam kontrole dostępu tylko na htdocs "zapis", resztę ma odczyt ... i zabezpieczenia mam z głowy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.