jestem nowy i zielony

od dwóch dni siedzę na forach i googel i staram się zrobić formularz wysyłamy przez php ... no i zrobiłem, działający jak należy, ale chciałbym jeszcze zabezpieczyć się przed spamem i:
1. przeprowadzić walidację pola e-mail;
2. wprowadzić kod przepisywany z obrazka jako dodatkowe zabezpieczenie;
Spędziłem kupę czasu na szukaniu czytaniu i próbach znalazłem opisy i przykłady ale nie jestem w stanie tego poskładać do kupy.
Jak na razie mój formularz (w uproszczeniu - bo pól jest trochę więcej) wygląda tak:
<?php // sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta // wyświetlamy formularz echo "<form method=\"post\" action=\"\"> <table border=\"0\"> <tr> <td >Imię i nazwisko</td> <td><input type=\"text\" name=\"imie\" /></td> </tr> <tr> <td >Adres e-mail</td> <td><input type=\"text\" name=\"email\" /></td> </tr> <tr> <td >Numer twlefonu</td> <td><input type=\"text\" name=\"telefon\" /></td> </tr> <div class=\"wyslij\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wyślij\"/> <input type=\"reset\" value=\"Wyczyść\"/> </div> </form>"; } // sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość // zmienna $message zawiera treść wiadomości $message = "Treść wiadomości: \nWysłał: $_POST[imie] \ne-mail: $_POST[email] \nUlica: $_POST[telefon]"; // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny $header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>"; // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia } // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza!</span>";?>
POMOCY ! ! !