od jakiegoś czasu walczę z kolejnymi VPSami, zazwyczaj na debianie, przenosząc się na mocniejsze i próbując nadążyć za ruchem na swoim serwisie,
ostatnio zmieniłem maszynę dedykowaną na vps@debian i walczę z dziwnym problemem, otóż wydaje mi się, że apache/mysql co kilka dni zabierają więcej pamięci niż mają dostępne i wtedy zamiast strony pokazuje się komunikat o próbie zaalokowania pamięci przez php, na przykład taki:
Kod
Fatal error: out of dynamic memory in yy_create_buffer() in Unknown on line 0
albo taki:
Kod
Fatal error: Out of memory (allocated 1048576) (tried to allocate 39 bytes) in /home/palik/public_html/basoofka.net/includes/cache.inc on line 33
w takiej chwili jedynym remedium jest reboot całego serwerka, bo nawet ssh nie działa, żeby reboot apache czy mysql zrobić,
dodam że w php.ini mam ustawione memory na 128Mega, przy czym skrypt zajmuje zwykle około 30-40,
zauważyłem też w error logu apache częsty błąd:
Kod
unable to init Zlib: deflateInit2 returned -4: URL /index.php
z tego co wyguglałem jest on efektem tego że zlib nie może zaalokować pamięci, a powodem może być jakiś moduł apache który 'przecieka' i zabiera coraz więcej pamięci - czy spotkaliście się z takim przypadkiem? czy ktoś może zna prosty sposób na wykrycie co zabiera nagle zbyt dużo pamięci?