Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie folderu oraz plików (generowanie komunikatów) PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kubax33
Witam,
na początek zaznaczam, że raczkuje z php i szczerze mówiąc wiele rzeczy jest dla mnie jeszcze nie zrozumiałych dlatego też mam nadzieję, że znajdą się ludzie, którzy niektóre rzeczy mi wytłumacząsmile.gif

Mam skrypt usuwający folder i pliki które się w nim znajdują tj.

1.  
  2. <?
  3.  
  4. $katalog = "$katalogdousuniecia";
  5.  
  6. if(glob("$katalog/*"))
  7. {foreach (glob("$katalog/*") as $filename){if($file != '$katalog' && $file != '..'){}unlink("$filename");}}
  8.  
  9.  
  10. rmdir("$katalogdousuniecia");
  11.  
  12. echo ("Katalog został pomyślnie usunięty.");
  13.  
  14. ?>

i teraz mam problem ponieważ jeśli wywołam skrypt poprawnie wyskakuje pozytywny komunikat echo katalog został usunięty ale jak zrobić odwołanie w przypadku gdy katalog np nie istnieje lub też np został już usunięty... chyba powinno być tutaj else echo tylko próbowałem na wszystkie sposoby i wyskakują błędy, jeszcze nie potrafię dobrze stosować znaków i to pewnie główny problem. Męczę się któryś dzień z tym, będę wdzięczny za pomoc i wskazówki.
bliitz
  1. if( rmdir( $katalog ) === TRUE )
  2. {
  3. echo 'usuniete';
  4. }
  5. else
  6. {
  7. echo 'wystapil blad';
  8. }
kubax33
dodaje taki kod:

1. <?
  2.  
  3. $katalog = "$katalogdousuniecia";
  4.  
  5. if(glob("$katalog/*"))
  6. {foreach (glob("$katalog/*") as $filename){if($file != '$katalog' && $file != '..'){}unlink("$filename");}}
  7.  
  8. rmdir("$katalogdousuniecia");
  9.  
  10. if( rmdir( $katalog ) === TRUE )
  11. {
  12. echo 'usuniete';
  13. }
  14. else
  15. {
  16. echo 'wystapil blad';
  17. }
  18.  
  19. ?>

i błąd:/ co jest źle?
bliitz
kurcze, nie pije herbaty i nie mam fusów dry.gif

może byś tak podał jaki to błąd
kubax33
  1. Warning: rmdir(jakistamkatalog) [function.rmdir]: No such file or directory in /homez.231/..../usuniecie2.php on line 10
  2. wystapil blad
  3.  

nie ma plików w katalogu a są...

pierwsza wersja skryptu przy usunięciu poprawnym katalogu pokazywała czyste echo ze katalog został usunięty teraz już nawet go nie usuwa:/
zaczynam jestem nie tryb wiem;)

Doba jest usuwa i komunikat się pokazuje ok ale jeśli już usunie dany folder wraz z plikami a ja odświeżę stronę to wyskakuje owszem komunikat "blad" jednak doczepia się do niego Warning który podałem;/ jak zrobić żeby nie wyskakiwał on tak samo jak przy poprawnym usunięciu wyskakuje sam czysty komunikat...
bliitz
przed rmdir daj znaczek @ czyli @rmdir...., jest to wygłuszanie błędów; niezbyt eleganckie nawiasem mówiąc

Cytat(kubax33 @ 27.01.2010, 11:46:59 ) *
dodaje taki kod:

[PHP] pobierz, plaintext
  1. <?
  2. $katalog = "$katalogdousuniecia";
  3. if(glob("$katalog/*"))
  4. {foreach (glob("$katalog/*") as $filename){if($file != '$katalog' && $file != '..'){}unlink("$filename");}}
  5. rmdir("$katalogdousuniecia");
  6. if( rmdir( $katalog ) === TRUE )
  7. {
  8. echo 'usuniete';
  9. }
  10. else
  11. {
  12. echo 'wystapil blad';
  13. }
  14. ?>
[PHP] pobierz, plaintext

i błąd:/ co jest źle?

teraz dopiero zauważyłem, mam nadzieje że usunąłeś linijkę 8 i masz tylko jedno rmdir ?
kubax33
bardzo Ci dziękuje za pomoc;)
już wszystko chodzi...

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.