Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Skrypt forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mamazur
Robię własny skrypt forum. Założenie jest takie, że posty są przechowywane bazie danych z polami id, autor, data, tytul, tresc, watek, dzial, temat. Id, autor, data, tytul i tresc są jasne. Dzial to numer działu w jakim post/wątek się znajdują. Watek przyjmuje dwie wartości: 0 dla zwykłego postu w temacie, i 1 dla nowego tematu. Temat oznacza numer tematu. W przypadku tematu post ma ten sam numer co id. Jak zrobić przy dodawaniu do bazy danych aby temat miał tę samą wartość co id (auto increment)?
ferrero2
w Insert dać że temat = id (tylko nie jako zmienna tylko jako nazwa kolumny w tabeli) powinno pójść (nie robiłem tego bo wydaje mi się to trochę nie dorzeczne ?)
Przecież możesz ustawić kolumnie temat auto increment i przy każdym dodaniu wiersza (rekordu) temat i id będą miały tą samą wartość.
Mamazur
w tabeli tylko jedno pole może być auto increment
albo niech ktoś zedytuje to zapytanie :
  1. INSERT INTO `posty` (`id` , `data` , `autor` , `tresc` , `tytul` , `watek` , `dzial` , `temat`) VALUES (NULL , now(), '$nick', '$tresc', '$title', '1' , '1' , `id`)

halo czekam na odpowiedź

pomocy
sadistic_son
  1. SELECT MAX(id) FROM posty
i wynik przypisujesz do zmiennej a potem ja zwiekszasz o jeden i wstawiasz do zapytania dodajacego do bazy w miejsce gdzie ma byc nr tematu.

A tak swoja droga to bez sensu miec w bazie 2 pola z identyczna zawartoscia. Po prostu wykorzystuj id zamiast pola z numerem tamatu.
Mamazur
nie działa angrysmiley.gif sciana.gif

pomocy

co mam z tym zrobić bo jak nie robię to nie działa
  1. $zap = mysql_query("SELECT MAX(id) FROM posty") or die(mysql_error());
  2. $id = mysql_fetch_row($zap);

no może jednak

halo
griwes
  1. $zap = mysql_query("SELECT MAX(id) as id FROM posty") or die(mysql_error());
  2. $res = mysql_fetch_array($zap);
  3. $id = $res['id'];
?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.