Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wielokrotna zmina nazwy tego jednego pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Szymon80
Witam.

W jaki sposób można za pomocą php zmienić poprzez prosty formularz nazwę jednego pliku ?
Przykładowo plik aaa.php chcę zmienić na bbb.php po jakmś czasie chcę ten plik bbb.php znienić na ccc.php itp.

znalazłem tutaj na forum wątek o zmianie nazwy pliku ale nie dotyczył on mojej sprawy.

Może mi ktoś pomóc ?
tehaha
możesz wykonać to funkcją

http://php.net/manual/en/function.rename.php
Szymon80
to to wiem jak zrobić ale jak później odczytać nową nazwę ponownie ją zmienić na inna ?
CapaciousCore
Jak zmieniasz nazwe pliku to znasz jego nazwe nie? Wiec w czym problem? Po co takie zabiegi to nie mam bladego pojecia blink.gif
tehaha
Po udanej zmianie nazwy pliku, nową nazwę możesz np. wpisać do bazy danych, może napisz co konkretnie chcesz uzyskać to wtedy pomożemy Ci znaleźć do tego odpowiednie rozwiązanie....
Szymon80
Dzięki za odpowiedzi.
Chcę poprostu w panelu administracyjnym zmieniać co jakiś czas nazwę jednego pliku jak przyjdzie taka potrzeba.

Ale mam pomysł jak odczytywać nazwę danego pliku.
Można w jakis sposób odczytać nazwę pliku który ma wewnątrz określoną zmienną ?
Crozin
Musiałbyś po kolei otwierać każdy plik, sprawdzać na podstawie określonych kryteriów czy to ten o który Ci chodzi. Jeśli nie, jedziesz kolejny plik i tak aż do momentu znalezienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.