Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kodowanie plików PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kużdo
Witam.

Mój problem jest dosyć specyficzny, chociaż bardziej jest to dylemat niż problem. A o co dokładnie chodzi? O kodowanie plików PHP. Czyli w jakim kodowaniu najlepiej zapisywać pliki PHP. Ucząc się PHP przeglądam strukturę plików i skryptów różnych CMSów i pojawił się właśnie taki dylemat: "W jakim kodowaniu zapisywać pliki?" Prosty przykład: Wszystkie pliki kodowane w UTF-8, ale jeden z nich ma funkcję tworzącą inne pliki - te pliki już nie są w UTF-8 lub trzeba stosować odpowiednią funkcję do zapisywania plików w UTF-8. Ale co w przypadku gdy wszystkie moje pliki były zapisywane w UTF-8 bez BOM? Czy funkcja ta zapisuje plik z BOM na początku? Zauważyłem, że czasami moje skrypty mają problemy z polskimi znakami mimo tego, że pliki są kodowane w UTF-8, a odpowiednie nagłówki także są załączone w odpowiednich plikach. Jak to wszystko zrozumieć?

Pozdrawiam wszystkich ;)
Pilsener
Skrypt powinien mieć domyślne kodowanie i w nim powinny być zakodowane wszystkie pliki. Jeśli user zmieni charset to powinno być jasno zaznaczone, że powinien zmienić kodowanie plików programem typu "gżegżółka" lub skrypt powinien być wyposażony w odpowiedni mechanizm, który sam zmieni kodowanie plików. Można też przygotować skrypt w 2 wersjach: iso i utf.
Kużdo
Czyli, jeżeli w PA będzie możliwość wyboru kodowania strony, to wszystkie pliki powinny się automatycznie konwertować do innego kodowania? Chodzi mi właśnie o to, czy wszystkie pliki muszą być w tym samym kodowaniu. Bo patrząc na pewien przykład stwierdza się co innego. Taki Wordpress. Wszystkie pliki Wordpressa są kodowane w ISO, a takie tłumaczenie jest dostępne i w ISO i w UTF-8. I teraz przykładowo, mamy większość plików ISO z tłumaczeniem w UTF-8. Więc czy kodowanie plików ma jakieś znaczenie? Jeżeli tak, to jak to wszystko się dzieje w takim przykładzie jak podałem...
erix
A nie było już przypadkiem podobnego tematu? Poszukaj.
Kużdo
Sprawdzałem, ale nie ma konkretnej odpowiedzi. Chciałbym tylko uzyskać odpowiedź na moje pytania.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.