Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Blad PATH_SEPARATOR
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aress_86
Witam

Jestem tu nowy, ale ten dzial jest chyba dla takich ludzi jak ja. Teraz przejdzmy do sedna.

Jestem w trakcie tworzenia sklepu. Wykorzystuje Szablony Smarty i biblioteki PearDB. Skrypt jest tworzony na podstawie ksiazki (bardziej moze przyswajany do moich potrzeb cos dodaje cos usuwam cos przerabiam) Stworzylem katalog produktow i administracje do niego i wszystko dziala poprawnie (no moze prawie ale to juz inna sprawa smile.gif ).

Przez caly czas mam nastepujacy komunikat.

Notice: Constant PATH_SEPARATOR already defined in C:\wamp\www\x_comp\include\config.inc.php on line 13

To jest plik konfiguracyjny aplikacji.
  1. // Stała SITE_ROOT zawiera pełna scieżke dostępu do folderu
  2. define("SITE_ROOT", dirname(dirname(__FILE__)));
  3. // konfiguracja szablonów Smarty
  4. define("SMARTY_DIR", SITE_ROOT."/libs/smarty/");
  5. define("TEMPLATE_DIR", SITE_ROOT."/templates");
  6. define("COMPILE_DIR", SITE_ROOT."/templates_c");
  7. define("CONFIG_DIR", SITE_ROOT."/configs");
  8. //zmiana parametru include_path umożliwiający korzystanie z PEAR DB
  9. if ((substr(strtoupper(PHP_OS), 0, 3)) == "WIN")
  10. define("PATH_SEPARATOR", ";");
  11. else
  12. define("PATH_SEPARATOR", ":");
  13. ini_set('include_path', SITE_ROOT . '/libs/pear' .
  14. PATH_SEPARATOR . ini_get('include_path'));
  15. dalej jest inna konfiguracja

Wiem o tym ze Path Separator jest zdefinowany w bibliotece pear. Nigdzie indziej go nie definiowalem. Usuniecie z konfiguracji nie dziala (wywala sie caly skrypt), usuniecie z biblioteki tez nie. Tak jak mowilem tworze na podstawie ksiazki wiec teoretycznie powinno byc dobrze. Ktos ma jakies pomysly na ten klopot? Nie ma on wplywu na dzialanie aplikacji ale psuje efekt wizualny.

Pozdrawiam
Crozin
Stała PATH_SEPARATOR jest jedną z predefiniowanych stałych wbudowanych w PHP i zawiera dokładnie to samo co próbujesz do niej wepchać.
aress_86
no tak ale jezeli usune ten fragment kodu to wywala sie caly skrypt. teoretycznie path separator jest ladowany przy okazju ladowania biblioteki. Tak jak mowilem wczesniej to jest robione troche na podstawie ksiazki wiec teoretycznie powinno byc dobrze. Masz moze jakis pomysl na rozwiazanie tego ?
athei
Zakomentuj linie od 9 do 12, a jak nie pójdzie to w 14 zamiast PATH_SEPARATOR daj ";" jeśli to windows lub ":" jeśli to linux.
aress_86
dzieki poszlo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.