Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Wczytanie przez PHP zawartosci pliku bez okreslania jego nazwy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam1226
Tak jak w temacie, potrzebuje wczytac do zmiennej dane z pliku(podstron), tyle, ze nie z pliku o okreslonej nazwie, ale aktualnie otwartego
(skrypt inkluduju do pliku).
Czy jest to wogle mozliwe w samym php?
Bo na pewno mozliwe jest dzieki polaczeniu php i mysql
TomASS
Cytat
Tak jak w temacie, potrzebuje wczytac do zmiennej dane z pliku(podstron), tyle, ze nie z pliku o okreslonej nazwie, ale aktualnie otwartego
(skrypt inkluduju do pliku).

Nazwę pliku masz w inkludowanym pliku czy chcesz inkludowany plik wczytać do zmiennej (oprócz jego inkludowania?)?
Cytat
Czy jest to wogle mozliwe w samym php?
Bo na pewno mozliwe jest dzieki polaczeniu php i mysql

Jak jest możliwe w PHP + MySQL to pewnie da się w samym PHP.
adam1226
chodzi mi o nazwe pliku do ktorego inkluduje sie skrypt....
(wide moj poprzedni temat)
TomASS
Rozumiem, że masz dwa pliki

plik1.php
plik2.php

w pliku2.php inkludjesz pliki1.php i w kodzie pliki1.php chcesz dostać plik2.php?
adam1226
nie:
mam wiecej plikow:

mam podstrona_1.html
podstrona_2.html
podstron_3.html
....
podstrona_n.html

Do kazdego z nich wstawiam ten sam skrypt (ma on wstawiac element na podstawie wykrytego ze strony title) akurat mam uzyte polecenie require_once. moim problemem jest to jak sprawic, zeby skrypt sprawdzal ten plik do ktorego zostal wstawiony, a nie wczesniej okreslony.

Prosze o odpowiedz, bo nie wiem, czy mam szukac rozwiazania do tego sposobu, czy zaczac szukac innego
Pilsener
Cytat
zeby skrypt sprawdzal ten plik do ktorego zostal wstawiony
- nie bardzo rozumiem Twoje machinacje i intencje, ale wydaje mi się, że to rozwiąże Twój problem:
  1. print_r($_SERVER);
- w tej tablicy powinna być gdzieś nazwa aktualnie dręczonego przez parser pliku.
adam1226
czyli co? musialbym zrobic tablice i potem kazac php znalesc w niej nazwe, a potem
czy daloby ta znaleziona nazwe wrzucic do funkcji:
file_get_contents?
qba10
Trochę to pogmatwałeś...
Zakładam że ten temat to nawiązanie do Temat: HTMLPHPJak wstawi fragment z do zmiennej