Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] PHP z JS zagnieżdżenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
3DRock
Witam. Mam pytanie czy istnieje możliwość żeby taka linia funkcjonowała poprawnie.

document.write('<?PHP include('tekst.php') ?>');

Inna zawartość wstawiona w znaczniki PHP oczywiście działa,ale include czy requaire nie . Proszę o wskazówkę. Pozdrawiam.
erix
Jest możliwość, dlaczego miałoby nie działaś?

Daj więcej kodu, zwłaszcza to, co jest wypluwane przez include.

Poza tym, używanie document.write jest tu trochę bez sensu.
Blame
A czy w pliku tekst.php znajduje się jakakolwiek funkcja wyświetlająca tekst typy echo lub print? Jeśli w tym pliku nie ma żadnych skryptów tylko sam tekst to wydajniej zamiast include będzie dać
  1. echo file_get_contents('tekst.php');
3DRock
W pliku tekst.php jest funkcja echo która wrzuca html w divach i spanach które są opisane w innym pliku CSS.
Zawartość pliku tekst.php będzie zmieniana dynamicznie i wyświetlana na stronie za pomocą włśnie tej lini kodu . Tworząc nowy jak najprostszy plik tylko z tą linią a w pliku tekst.php tylko zwykły tekst echo'to jest prosty tekst'; też mi tego tekstu nie wyświetliło. ....?
Blame
No ale skoro wszystko obsługuje php to czy mógłbyś nam powiedzieć do czego ci ten JS?
erix
Ale po co document.write do tego...? Po co komplikujesz życie?

A nie wyświetliło pewnie dlatego, że to jest wieloliniowy string, a document.write tego nie łyka.
3DRock
Stronę robię w CSS,PHP,MySQL Flash i trochę w JS. W css poukładałem wszystko cacy smile.gif w PHP pracuje z bazą danych zrobioną w MySQL ,We Flashu mam Galerię a JS obsłyguje menu jak użytkownik naciśnie przycisk to w divie pokaże mu się odpowiedni tekst lub galeria bądź inne cuda :-). Część tego tekstu który się pokazuje ma dynamicznie ze swojego panelu zmieniać użytkownik. Tekst ten odpowiednio zapisany w tekst.php ma wyśietlać się w ten sposób który napisałem ponieważ jest on zawarty w JS na stronie głównej.

if(jakies zdarzenie )
{podana prze zemnie linia kodu}
if(jakies zdarzenie)
{inne działanie}
......

a co do wieloliniowego stringu to tj. pisałem wcześniej po uproszczeniu też nie działało.

Problem rozwiązałem dzięki podpowiedzi Blame. Zastosowałem file_get_contents('tekst.txt'); zapisując zwracaną wartość do stringa i następnie tego stringa podałem do :

document.write(<?PHP echo'string'; ?>);

a tak na koniec bez związku z założonym wątkiem pewne mądre słowa:

Najpierw cię ignorują.
Potem śmieją się z ciebie.
Później z tobą walczą.
Później wygrywasz.
[Mahatma Gandhi]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.