Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML] Suwak, a przesuwanie się poziome strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RufusFCB
Witam!
Tworzę sobie tak rekreacyjnie stronkę na lekcje informatyki, ot taki trening JSa i skryptów PHP.

Zapraszam do jej odwiedzenia (zamaskowałem adres, żeby nie był indeksowany w Google winksmiley.jpg ):

Na czym polega problem? Po kliknięciu na "pokaż/ukryj kod" strona się wydłuża w pionie, jest większa od okna przeglądarki, a w związku z czym po prawej stronie pojawia się suwak. Niestety suwak powoduje małe przesunięcie się strony w poziomie. Przyznacie, że nie wygląda to zbyt estetycznie.

Czy jest jakiś sposób, aby strona pozostawała na swoim miejscu?
erix
Opera 10.5: nie mam tego problemu?

Cytat
Czy jest jakiś sposób, aby strona pozostawała na swoim miejscu?

overflow: show dla body? Strzelam trochę w ciemno. winksmiley.jpg
RufusFCB
Miałeś chyba na myśli:
overflow: scroll

No niby działa, ale teraz pasek widoczny jest cały czas - nawet gdy strona mieści się w oknie tongue.gif
Kshyhoo
U mnie w FF wszytko ok.
RufusFCB
Cytat(Kshyhoo @ 18.02.2010, 23:43:05 ) *
U mnie w FF wszytko ok.

U mnie w 3.6 nie.
http://www.youtube.com/watch?v=Gv5Q6Iy-67o

Niby taki drobiazg, ale strasznie mnie denerwuje... Jak nic się nie da zrobić, to po prostu zostawię tego overflowa.

Korzystając z okazji, że zajrzało tu kilku ekspertów od php, mam następującą prośbę. Moglibyście mi zaproponować jakieś ćwiczonka z php, javascriptu? Chodzi mi tutaj o jakieś pomysły na skrypty, które będę mógł stworzyć mając podstawową wiedzę. Do głowy przychodzą mi jedynie algorytmy matematyczne, które już kiedyś przerabiałem w C++, same banały. Może znacie jakąś stronkę z ćwiczeniami... z dużą ilością, tak żebym miał co robić przez ferie winksmiley.jpg
Kshyhoo
No co Ty, też mam FF3.6 i wszystko OK. Po prostu używasz takiej rozdzielczości, przy której nie ma paska przewijania do czasu, kiedy strona jest na tyle krótka, by go nie potrzebować. Spróbuj wymusić pasek przewijania:
Kod
html { overflow: scroll; }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.